Фото: Telegram-канал Андрія Єрмака

Чи є прогрес у переговорах між Україною та Угорщиною: заява Єрмака

Українська та угорська делегації високого рівня провели онлайн-зустріч, на якій обговорили шляхи розв’язання основних питань двостороннього порядку денного.

Про це глава Офісу президента Андрій Єрмак розповів у своєму Telegram-каналі. Він, зокрема, повідомив про результати нових переговорів делегації України з угорською стороною, яку очолював очільник закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Єрмак заявив, що очолив українську делегацію у складі віце-прем’єр-міністра Ольги Стефанішиної та Михайла Федорова, заступників глави ОП Ігоря Жовкви та Олени Ковальської, міністра освіти і науки Оксена Лісового, першого заступника міністра освіти і науки Євгена Кудрявця, заступникв міністра закордонних справ Євгенв Перебийноса, голови підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлії Гришиної, начальника Закарпатської обласної військової адміністрації Віктора Микити, голови Державної служби з питань етнополітики та свободи совісті Віктора Єленського.

За словами Єрмака, угорську делегацію очолив міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Петер Сійярто.

"З 11 пунктів, які запропонувала угорська сторона, фактично узгодили вже п’ять. У питаннях національних спільнот є узгоджені позиції, які напрацювали та попередньо зафіксували робочі групи. Робота триває й буде фіналізована в найкоротші строки", — написав глава Офісу президента.

Українська делегація провела зустріч з угорськими представниками 4 квітня

Фото: Telegram-канал Андрія Єрмака

Єрмак запевнив, що присутній суттєвий прогрес у розширенні логістичних і транспортних можливостей на спільному кордоні. 

"Так, у пункті пропуску "Лужанка — Берегшурань" уже цього місяця почнуть пускати вантажівки без обмеження ваги. Крім того, відкриють новий пункт пропуску "Велика Паладь — Надьгодош". Це допоможе зменшити черги на кордоні з Угорщиною", — наголосив Андрій Єрмак.

Очільник ОП також вбачає нові перспективи на економічному, інфраструктурному, соціальному та інших напрямах дадуть обом нашим країнам змогу стати сильнішими й заможнішими. 

"За кожним із цих напрямів сформовані спільні робочі групи. І вони вже виробили пакет ефективних рішень", — резюмував Андрій Єрмак.

Варто зазначити, що наприкінці січня до Ужгорода зі своєю командою прибув міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто. Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зустрілись з угорською делегацією.

Нагадаємо, заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква, коментуючи майбутні перемовини перших осіб сусідніх держав, заявив, що можливі переговори з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном можуть стосуватися широкого спектра двосторонніх відносин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.04.2024 23:14