Заступник начальника ГУР МО України Вадим Скібіцький. Фото: Медіацентр

Чи здатна сьогодні Росія воювати з Європою на суші: висновок розвідки

Російська Федерація не має можливостей проводити стратегічні наступальні операції проти інших країн на суші. Це пов'язано з тим, що весь сухопутний ресурс агресора воює проти України.

Такого висновку дійшов заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони генерал-майор Вадим Скібіцький у новому епізоді подкасту УП "(не) Безпечна країна".

Він вважає малоймовірним розвиток подій, який може призвести до вступу Європи у війну, хоча б країн, які відчувають пряму загрозу власним територіям. У першу чергу, за словами Скібіцького, це стосується таких держав як Фінляндія, Балтійські країни чи Польща.

"Поки ми стримуємо агресію Російської Федерації, таких можливостей (відкриття другого фронту, — ред.) у Росії немає. Вони не мають стратегічних резервів. Ви ж дивіться, ту ж саме протиповітряну оборону, підрозділи вони передислокували з Далекого Сходу, з півночі, з північних регіонів, для того, щоб посилитися і в Криму, і посилитися вздовж кордону з нашою державою", — наголосив представник розвідки.

Скібіцький нагадав, що росіяни вже ходили в Фінляндію в 1939 році, але тепер ця країна стала потужним гравцем, тому що вона є членом НАТО. 

"Через те наш прогноз, наша оцінка дуже проста. На сьогодні Російська Федерація не має спроможностей проводити стратегічні сухопутні наступальні операції проти інших країн. Тому що весь ресурс сухопутного компонента зараз націлений і знаходиться на нашій території", — запевнив заступник начальника ГУР.

Скібіцький також не виключає можливості завдавання якихось окремих ударів, дальньої авіації, стратегічної авіації, адже "це вже інше питання".

"Є виклик, але прямої загрози, що завтра почнеться війна в країнах Балтії (немає). Там (у Росії) немає вже ким воювати, попросту", — резюмував Скібіцький.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський переконаний, що глава Кремля Володимир Путін не зупиниться, доки не зруйнує Україну. Якщо Україна пограє у війні з Росією, то наступними країни для агресорки можуть стати Литва, Латвія, Естонія та Молдова.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.01.2024 18:39