Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Чи здатні російські війська просуватися на захід від Авдіївки після захоплення міста: висновок ISW

Українські сили, ймовірно, зможуть створити нові оборонні лінії недалеко від Авдіївки, що ймовірно стане кульмінацією російського наступу в цьому районі. 

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Міністерство оборони Росії 18 лютого заявило, що підрозділи Центрального угруповання військ Росії повністю захопили Авдіївку, просунувшись у цьому районі на 8,6 кілометра, і що російські війська продовжують наступальні операції із захоплення додаткової території на Донеччині. Кілька російських блогерів повідомили, що українським силам не вистачає добре підготовлених оборонних позицій на захід від Авдіївки й що армія  РФ зможе просунутися далі в західну частину Донецької області внаслідок панічних і дезорганізованих українських сил, що відступають з Авдіївки.

ISW досі не спостерігав відеозапис хаотичного виведення українських військ, що підтверджує ці російські твердження, і очікує побачити такі кадри, якщо виведення військ було безладним і у великих масштабах, враховуючи звичайні моделі російських джерел, які мають доступ до таких матеріалів. Один російський блогер заявив, що великомасштабний крах Авдіївського фронту "малоймовірний", оскільки українські війська відходять на підготовлені оборонні лінії, однак це вказує на те, що російське розуміння (або уявлення) українських оборонних можливостей на цій ділянці фронту відрізняється від джерела до джерела.

Ситуація на Авдіївському напрямку від Інституту вивчення війни

Мапа: Інститут вивчення війни (ISW)

Доступні зображення, які ISW на цей час не представлятиме або описуватиме більш детально, щоб зберегти оперативну безпеку України, не підтверджують твердження про те, що українським силам не вистачає підготовлених оборонних позицій на захід від Авдіївки. Українське командування також нещодавно направило на Авдіївський фронт нові підрозділи для контратаки наступних російських військ та забезпечення коридору евакуації українських частин, що відходять з Авдіївки. Ці нещодавно сформовані підрозділи, ймовірно, зможуть створити та утримувати оборонні позиції проти російських військ, ослаблених їхніми нападами на місто на захід від Авдіївки. Російські війська, які зазнали великих втрат в особовому складі та техніці при захопленні Авдіївки, ймовірно, досягнуть кульмінації, коли вони зіткнуться з відносно свіжішими українськими частинами, які мають підготовлені оборонні позиції.

Нагадаємо, Збройні сили України 17 лютого повністю завершили виведення підрозділів з Авдіївки на Донеччині.

Раніше речник Сил оборони Таврійського напрямку Дмитро Лиховій заявляв, що російські окупанти намагаються наступати на Ласточкине на Авдіївському напрямку. Українські військові тримають там оборону. Підрозділи Збройних сил України вивели з Авдіївки на нові вигідніші позиції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.02.2024 05:45