Фото: Метью Міллер. Джерело: Скріншот з відео

Чи змінилась позиція США щодо ударів по Росії після отримання Києвом F-16: відповідь Держдепу

Наявність винищувачів F-16 в української армії не змінює позицію США стосовно ударів американською зброєю по Російській Федерації. Подальші розширення дозволів будуть залежати від ситуації на полі бою.

Про це повідомив речник Держдепартаменту США Метью Міллер, пише "Голос Америки". Посадовець, зокрема відповів на таке запитання журналіста під час брифінгу 5 серпня.

"Моя відповідь не змінилася, а саме: ми продовжуємо дивитись на потреби українських військових, оцінюємо безпекову ситуацію та намагаємося реагувати на їхні потреби. І це процес, який відбувається із самого початку і до сьогодні. Таким чином ми приймаємо відповідні рішення щодо зброї, яку ми надаємо Україні, а також щодо обмежень, якщо такі є, які ми накладаємо на використання цієї зброї", — йдеться у заяві Міллера щодо потенційного розширення дозволів для Сил оборони.

При цьому речник Держдепу чітко не відповів щодо розширення можливостей партнерів, зокрема держав НАТО, збивати ракети РФ у небі над Україною.

"Це рішення, яке мають прийняти члени НАТО колективно. Це не те, що я можу коментувати зі своєї позиції", — додав Метью Міллер.

Раніше координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати Америки не зніматимуть обмеження для Збройних сил України щодо ударів по території Російської Федерації американською зброєю. Це сталось на тлі удару ворога по київській дитячій лікарні "Охматдит".

Нагадаємо, 4 серпня президент Володимир Зеленський офіційно підтвердив, що Україна отримала перші американські винищувачі F-16. Він не розкрив деталі, які саме завдання будуть виконувати або вже виконали перші F-16.

Водночас гарант уточнив, що тієї кількості літаків F-16 та навчених пілотів поки що недостатньо, але Україна очікує на додаткові винищувачі від країн-партнерів, а наші пілоти й інженери продовжують проходити відповідні навчання та тренування.

Своєю чергою головнокомандувач Збройних сил Олександр Сирський заявив, що з появою винищувачів F-16 наша держава зможе більше збивати російських ракет та літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.08.2024 07:22