Фото: Джейк Салліван. Джерело – Офіс президента

Чи зможуть США одночасно підтримувати Україну та Ізраїль: відповідь Саллівана

У Сполучених Штатів Америки достатньо ресурсів для одночасної підтримки України та Ізраїлю. Американці вже готують чергові пакети допомоги для двох країн.

Таку заяву на брифінгу зробив радник з національної безпеки США Джейк Салліван, пише "Голос Америки". На прес-конференції домінували питання, пов’язані з нападом ХАМАСу на Ізраїль та ситуацією з американськими заручниками й загиблими громадянами США.

"Ми рішуче відкидаємо думку про те, що Сполучені Штати Америки не можуть одночасно підтримувати волелюбний народ України та підтримувати державу Ізраїль. Ми віримо, що у нас є ресурси, інструменти та потенціал, щоб ефективно це робити", — наголосив Салліван.

Радник з національної безпеки США також підтвердив, що адміністрація Джо Байдена планує найближчим часом подати на затвердження Конгресу пакет допомоги Україні, а також пакет допомоги Ізраїлю.

Салліван вкотре наголосив на тому, що допомога Україні зараз є в інтересах США і вимагає набагато менше ресурсів, ніж могло б бути, якби Росія потенційно змогла перемогти Україну і поширити свою агресію на інші країни в Європі.

Раніше повідомлялось, що найближчими тижнями сенатори Сполучених Штатів Америки від обох партій хочуть прийняти річний пакет допомоги Україні. Він становитиме від 50 до 100 мільярдів доларів.

Кошти США для України

Палата представників Конгресу США 28 вересня проголосувала за виділення Україні 300 мільйонів доларів. Ці кошти були вилучені з проекту оборонного бюджету країни, й за їхнє ухвалення голосували окремо.

Конгрес США 30 вересня ухвалив законопроект про тимчасовий бюджет. Це було необхідно для того, щоби не допустити шатдауну уряду. До змісту законопроекту не увійшло нове фінансування допомоги Україні. Це питання хочуть розглянути окремо. Основний законопроект про бюджет у США не могли затвердити у передбачені терміни, оскільки частина республіканців вимагала урізати, на їхню думку, зайві витрати.

Президент Байден закликав конгресменів "припинити ігри" та затвердити допомогу Україні. З закликом виділити кошти на ці потреби виступив і Держдеп. 

Загалом адміністрація має намір Джо Байдена отримати "добро" на пакет сумою понад 40 мільярдів доларів, з якого близько 24 мільярди доларів мають бути виділені Україні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що команда Байдена планувала повідомити союзників про угоду з Конгресом, яка дозволяє продовжувати військову допомогу Україні. Зокрема, конференція мала на меті послаблення побоювань, що протидія Республіканській партії може дати Володимиру Путіну новий поштовх у його прагненні захопити владу в Україні взимку.

Як відомо, проблема з подальшою допомогою США Україні виникла після того, як ультраправі республіканці розпочали блокувати прийняття бюджетних законопроектів на наступний фінансовий рік, вимагаючи урізати, на їхню думку, зайві витрати. Зокрема, вони виступали проти додаткової допомоги Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2023 07:22