Дмитро Кулеба. Джерело: прес-служба МЗС України

Чого очікувати Україні, якщо у США так і не домовляться про допомогу Києву: роз'яснення Кулеби

Україна продовжить чинити опір російській агресії, навіть якщо у Конгресі США так і не домовляться про додаткове фінансування. Війну в Україні не можна робити темою внутрішніх суперечок у будь-яких державах.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю іспанському виданню El Pais. Він також закликав не допустити зволікання з фінансуванням аж до погіршення ситуації на фронті.

Кулеба відповів на питання, чого чекати, якщо у США так і не затвердять додатковий 61 млрд доларів на військову підтримку Києва.

"Ми продовжимо боротися з тими ресурсами, які у нас є. Для світу на кону демократія, безпека і процвітання. Для України ж питання стоїть про саме існування як держави", — сказав дипломат. 

За словами Кулеби, якщо підтримку зараз вирішать призупинити чи затримати, то Росія через брак ресурсів може почати здобувати успіхи на фронті та прорвати лінії. 

"Тоді підтримку доведеться відновити, тому що громадськість активно виступатиме за допомогу Україні. І ті ж політики, які вирішили відмовити у підтримці, вирішать надати її  — але за більш критичних обставин. Тож навіть з раціональної точки зору, суто реалістичної політичної логіки, більше сенсу надати допомогу зараз, щоби не допустити кризи у майбутньому", — запевнив очільник МЗС України. 

Кулеба вважає недалекоглядним підхід політичних сил у будь-якій державі, які з теми війни в Україні роблять внутрішні дебати. Адже фактично йдеться про війну не лише проти України, а проти всього демократичного світу. 

"Якщо Росія здобуде перевагу, якщо політичний стиль Росії стане домінантним — більше не буде справжніх виборів і не буде справжньої демократії. Це явно не те, чого хочуть ці політики. Поразка Росії в Україні – у найкращих стратегічних інтересах держав Європи, Америки та інших регіонів світу. Україна має бути темою, що об’єднує, а не роз’єднує", — резюмував глава українського МЗС.

Як відомо, у 2023 році США двічі вдалося уникнути "шатдауну" — стану, коли частина американського уряду припиняє роботу через відсутність нового бюджету.

Нагадаємо, що у вересні торік загроза призупинення роботи уряду була пов'язана з позицією ультраправих республіканців. Вони блокували ухвалення бюджетних законопроектів на 2024 рік через нібито "зайві" витрати. Зокрема, республіканці виступали проти додаткової допомоги Україні.

В листопаді, після довгих суперечок, США таки схвалили новий тимчасовий бюджет для уряду без допомоги Україні та Ізраїлю. Байден підписав закон, який допоміг уникнути "шатдауну".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.01.2024 19:38