Ольга Стефанішина. Джерело: eu-ua.org

Чого очікує Україна від саміту НАТО у Вашингтоні: заява Стефанішиної

Українська влада очікує, що в рішеннях союзників на майбутньому Саміті Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні буде закріплено незворотність євроатлантичного курсу України.

Таку заяву зробила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, пише "Інтерфакс-Україна".

Вона наголосила, що очікування України у контексті євроатлантичної інтеграції залишаються незмінними — членство. Стефанішина, зокрема відповіла на запитання щодо нібито прагнення окремих країн послабити формулювання майбутнього членства України в рішенні Саміту НАТО у Вашингтоні.

"Формулювання мають значення, хоча, звісно, як країна, що бореться за своє виживання третій рік поспіль, ми пріоритизуємо конкретні дії. Саме тому до Саміту НАТО у Вашингтоні разом із союзниками готуємо пакет рішень, які посилять обороноздатність України", — підкреслила Стефанішина.

Посадовиця також висловила вдячність тим союзникам, які розуміють небезпеку будь-яких "словесних двозначностей щодо інтеграції України".

"Стабільна безпрецедентна підтримка громадян України членства в НАТО цементує незворотність євроатлантичного курсу. Україна не буде "сірою зоною", це питання нашого виживання. Сподіваємося, що у рішеннях союзників на саміті буде закріплено цю позицію", — резюмувала віце-прем'єрка.

Нагадаємо, раніше координатор зі стратегічних комунікацій у Раді нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявляв, щоб вступити у Північноатлантичний альянс Україна має виграти війну з Росією. Сполучені Штати Америки роблять усе можливе, щоб впевнитись, що українці зможуть це зробити.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що в ході саміту Північноатлантичного альянсу, який заплановано провести у Вашингтоні, не буде визначено жодних дат стосовно членства України в Альянсі. Наразі союзники проводять відповідні дії, щоб привести Київ до членства в НАТО, щойно будуть необхідні політичні умови.

Також держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна буде в центрі уваги на саміті Північноатлантичного альянсу, що пройде на початку липня у Вашингтоні. Зокрема, країни-учасники заходу зосередяться на зміцненні перемоги Києва у довгостроковій перспективі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.06.2024 21:26