Фото: Генштаб ЗСУ

Чому було важливо утримувати Кринки на Херсонщині: роз'яснення нардепа

У Кринках на лівобережжі Херсонщини Силами оборони створювався плацдарм для подальшого наступу на Півдні України. Крім того, на цей напрямок ворог стягнув значну кількість резервів, що не дозволило окупантам провести наступ на інших ділянках фронту.

Таку заяву зробив народний депутат від "Голосу", секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко, пише NV.

Він, зокрема відповів на питання про відхід українських військ з Кринок на лівобережжі Херсонської області та про саме значення операції.

"Ми говоримо зараз просто про Кринки, не про все лівобережжя. Якщо говорити про все лівобережжя, там є присутність наших військ. Щодо Кринок, то в мене наша остання інформація, що ми повністю вийшли з цього населеного пункту у зв’язку з тим, що там вже неможливо утримувати позиції. Росіяни практично знищили цей населений пункт і там немає де триматись", — підкреслив Костенко.

Який сенс операції у Кринках

Попри те, що у Кринках українські Збройні сили зазнали суттєвих втрат, Роман Костенко переконаний, що у військового керівництва були вагомі аргументи для утримування там плацдарму.

"По-перше, честь і слава всім тим, хто загинув в Кринках або пропав безвісти. Все-таки сподіваємося, що якась частина не загинула і в полоні, ми їх повернемо. Але якщо говорити безпосередньо про Кринки, там завдання ставилось одне з самого початку – це розвиток плацдарму і далі рух в напрямку Криму. Це стратегічні задачі", — наголосив Костенко.

Нардеп зазначив, що далі українські підрозділи зайняли Кринки та почали наступати, зокрема біля Козачих Лагерів, що дозволило створити серію плацдармів, які відтягнули на себе велику кількість резервів російської армії і не дозволили їм пересуватися на Запорізький напрямок.

"Там, за деякими, скажімо так, донесеннями, стояла і зараз стоїть парашутно-десантна дивізія, яка була скута, в тому числі й цими плацдармами, які, вони боялися, що будуть розвиватися далі. Якби не було цих Кринок і якби не було наших плацдармів, то вони б більш спокійно маневрували своїми силами та засобами на інші напрямки. І щонайменше могли б прорвати або завдати більших втрат на інших напрямках", — резюмував народний обранець.

Так, як підкреслив Роман Костенко, "цей плацдарм відіграв свою роль саме зі стратегічного погляду і з погляду допомоги на інших напрямках".

Нагадаємо, речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій учора заявив, що на лівобережжі Херсонщини упродовж 19 липня воїни Збройних сил України відбили п’ять атак російських загарбників. Зокрема, чотири штурми були в районі зруйнованого окупантами села Кринки, з якого нашим військовим довелося відступили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.07.2024 20:59