Анджей Дуда. Джерело: Офіс президента України

Чому Дуда не прибув до Києва на річницю повномасштабного вторгнення РФ: відповідь канцелярії

Держсекретар канцелярії президента Республіки Польща Малгожата Папроцька заявила, що вона "не знала", чи українська сторона відкликала запрошення для президента Польщі Анджея Дуди щодо участі у ювілейних урочистостях, пов'язаних із початком війни в Україні.

Про це повідомляє Radio Zet.

У другій річниці російського вторгнення президент України Володимир Зеленський виступив з аеропорту Гостомеля, куди також прибули західні лідери. З нагоди ювілею також було організовано саміт G7 у формі відеоконференції, координатором якого виступила прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні з Києва. 24 лютого до Києва прибули голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, а також прем'єр-міністри Канади та Бельгії Джастін Трюдо та Олександр Де Кроо. Проте президента Анджея Дуди та прем'єр-міністра Дональда Туска там не було.

Держсекретаря канцелярії Президента Республіки Польща Малгожату Папроцьку запитали, чи правда, що українська сторона відкликала запрошення польському президенту. 

"Президент перебуває у постійному контакті з президентом Володимиром Зеленським. Ювілейного візиту не було. Я говорю про факт. Пан президент, на відміну від пані фон дер Ляєн чи інших європейських лідерів, не був у Києві", — відповіла вона.

З її слів, прем'єр-міністр Туск також був відсутній.

"У мене немає жодної інформації про це. Що важливо, сільськогосподарські питання на рівні ЄС, безперечно, є транснаціональними проблемами. Це не лише польська проблема. Звісно, в нашій країні це надзвичайно загострено, але ці правила мають бути запроваджені з боку Брюсселя", — наголосила Папроцька.

Папроцька також додала, що позиція президента щодо підтримки України абсолютно постійна та незмінна, і в цьому плані Анджей Дуда вживає цілого комплексу заходів.

"Крім того, якщо подивитися з погляду останніх років та вжитих дій, я згадую момент, коли президент був в Африці. Були розмови про перевезення зерна, тому що це була оригінальна концепція і саме так вона мала б здійснюватися. Сьогодні ми перебуваємо у зовсім іншому місці. Я рада, що на політичній арені з цього питання також є консенсус", — додала держсекретар канцелярії польського президента.

Нагадаємо, адміністрація президента Польщі Анджея Дуди схвалила ініціативу Володимира Зеленського зустрітися для розв'язання складної ситуації, яка склалася на польсько-українському кордоні. При цьому в Польщі не підтримали ідею зустрітися на самому кордоні, а запропонували для цього більш безпечні місця.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.02.2024 22:57