Фото: uainfo.org

Чому Кремль пасивно реагує на погроми в Дагестані: роз'яснення ISW

Російські чиновники, схоже, домагаються обмеженого покарання за антисемітські заворушення 29 жовтня в Республіці Дагестан, яку деякі російські чиновники та російські державні ЗМІ назвали "погромами".

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що російська влада заарештувала 15 осіб у зв'язку з заворушеннями в аеропорту Махачкали станом на 1 листопада, а глава Дагестанської Республіки Сергій Меліков заявив, що звільнив главу адміністрації Батирханова в Дагестані за участь у заворушеннях. Кремлівські ЗМІ перефразували заяву Мелікова про те, що законне покарання отримують лише ті, хто посягнув на життя співробітників міліції та ініціював погроми. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив 2 листопада, що Кремль підтримує підхід Мелікова до покарання лише обраних учасників заворушень.

Своєю чергою глава Духовного управління Республіки Татарстан Каміль Самігуллін раніше 1 листопада закликав російську владу проявити поблажливість до тих, хто попався на "провокацію" в Дагестані, оскільки заворушення нібито організували зовнішні сили. Самігуллін також назвав заворушення "погромами" і закликав мусульман у Росії не нападати на євреїв. 

Повідомляється, що 1 листопада Telegram заблокував ще два канали, які також спровокували антисемітські заворушення в Дагестані після видалення каналу Telegram, який спочатку поширював чутки, які спровокували заворушення. Окремі російські ультранаціоналісти розкритикували заклики до поблажливості й попередили, що лідери дагестанської громадської думки сприятимуть ескалації напруженості в Дагестані без контролю Кремля над інформаційним простором там.

Російське керівництво, ймовірно, уникає ширших покарань за антисемітизм на Північному Кавказі, побоюючись, що вони викличуть невдоволення Кремлем. Російські чиновники риторично сигналізували про підтримку боротьби з антисемітськими діями після заворушень 29 жовтня, але, ймовірно, не змогли переконати вітчизняних та міжнародних виборців у здатності Росії захистити євреїв у Росії. Офіційний представник міністерства закордонних справ Росії (МЗС) Марія Захарова 2 листопада засудила попередження Ізраїлю про поїздки на Північний Кавказ як "антиросійські" дії та заявила, що російська влада на всіх рівнях достатньо відреагувала на події в Дагестані.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський відреагував на заворушення у Махачкалі й заявив, що Росія активно поширює культуру ненависті до інших народів. Події у Дагестані, за його словами, є чудовою ілюстрацією політики Кремля.

Своєю чергою російський диктатор Володимир Путін звинуватив Україну в антисемітських заворушеннях в аеропорту Махачкали. Він заявив, що США стоять за "трагедією палестинців і бійнею в Україні". Мовляв, американці і їхні сателіти організовують "смертельний хаос", а також намагаються "розколоти Росію зсередини".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.11.2023 05:48