Фото: росЗМІ

Чому Кремль знову почав погрожувати ядерною зброєю країнам Заходу: роз'яснення ISW

Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв продовжив свою риторику брязканням ядерною зброєю, ймовірно, частково спрямовану на стримування західної допомоги Україні. 

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

Медведєв 7 лютого заявив, що Росія неодноразово "наголошувала", що до її "планів" не входить конфлікт "з країнами-членами НАТО та ЄС". Проте кремлівські чиновники, у тому числі президента Росії Володимира Путіна, останнім часом послідовно риторично погрожують державам-членам НАТО, а пов'язані з Кремлем суб'єкти, схоже, намагаються посіяти нестабільність та створити інформаційні умови для можливих майбутніх агресивних дій Росії проти різних європейських держав. 

Медведєв заявив, що військовий бюджет і населення НАТО значно більші, ніж у Росії, тому у разі початку війни між РФ та НАТО Москві доведеться відповісти "асиметрично", використовуючи "балістичні та крилаті ракети зі спеціальними боєголовками", — маючи на увазі ядерні боєголовки, що призведе до "апокаліпсису". Медведєв розмістив ці заяви на своєму англомовному каналі соцмережі X та російськомовному Telegram-каналі, припускаючи, що його заяви призначені як для міжнародної, так і для внутрішньої аудиторії. 

Кремлівські чиновники та експерти постійно погрожували застосувати ядерну зброю проти членів НАТО, й аналітики ISW продовжують вважати, що ця ядерна риторика спрямована на стримування західної допомоги Україні. Заяви Медведєва про більші розміри та військовий бюджет НАТО в порівнянні з Росією, швидше за все, спрямовані на просування всередині країни кремлівських наративів про те, що НАТО — і Захід в цілому — становлять екзистенційну загрозу для Росії — твердження, яке Кремль використав, щоб спробувати виправдати свою повне масштабне вторгнення в Україну.

Нагадаємо, Республіка Білорусь внесла зміни до своєї нової військової доктрини, розмістивши пункт про можливе використання тактичної ядерної зброї. Такі дії режиму Лукашенка відображають надання Росією цього виду озброєння Мінську у 2023 році.

Також повідомлялось, що Сполучені Штати планують розмістити ядерну зброю у Великій Британії вперше за 15 років. Відповідна стратегія розроблялася через зростальну загрозу з боку Російської Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.02.2024 05:50