Фото: Вікіпедія

Чому потоплення субмарини "Ростов-на-Дону" збільшує ризики для російського флоту у Криму

Британська розвідка переконана, що український удар по російському підводному човну "Ростов-на-Дону", збільшив ризик перебування ворожих кораблів у тимчасово окупованому Криму. Внаслідок операції Сил оборони субмарина агресора пішла на дно.

Огляд британського міноборони оприлюднено у соцмережі X.

Як зазначають фахівці, хоча атака пройшла разом із серією ударів БЛА, під час удару, швидше за все, використовувались ракети ATACMS. Всупереч інформації, яка з'явилась у мережі, підводний човен, найімовірніше, повністю не відремонтували після попередньої атаки на Кримський півострів у вересні 2023 року.

Британська розвідка називає цю атаку "останньою главою в історії підводного човна", адже економічно вигідніше буде побудувати новий підводний човен, що відновить і відремонтує його.

Це навряд чи матиме значний вплив на здатність РФ завдавати далекобійних ударів по Україні з Чорного моря, хоча це і є значним підйомом морального духу для Сил оборони, зазначили у розвідці.

"Цей удар підкреслює зростання ризиків для російських сил в Криму і, швидше за все, змусить Росію переглянути будь-які плани щодо передислокації будь-яких значних морських сил на півострів", — додала британська розвідка у своєму огляді.

Брттанська розвідка про вплив знищення підводного човна на флот Росії у Криму

Інфографіка: британська розвідка

Що відомо про підводний човен РФ "Ростов-на-Дону"

За даними Генштабу ЗСУ, підводний човен Б-237 "Ростов-на-Дону" є одним з чотирьох підводних човнів класу "Kilo", здатних застосовувати ракети "Калібр". Він був введений в експлуатацію 26 грудня 2014 року. 

13 вересня 2023 року внаслідок української ракетної атаки судно зазнало суттєвих ушкоджень. Надалі здійснювався його ремонт та відбувалися випробування в акваторії Севастопольської гавані. Вартість підводного човна оцінюється у 300 мільйонів доларів.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія вже втратила понад 586 тисяч своїх військових. За минулу добу ця цифра зросла приблизно на 1 230 мертвих окупантів. До того ж українські воїни знищили велику кількість бойової техніки росіян.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.08.2024 12:51