Скріншот з відео

Чому публікації про готовність України до поступок агресору є небезпечними: роз'яснення МЗС

Україна не готова до територіальних поступок Російській Федерації, про які активно пишуть закордонні ЗМІ. Такі твердження сприймаються агресором як ознака слабкості.

Відповідне повідомлення опублікувала прес-служба Міністерства закордонних справ України. У відомстві наголосили на неприйнятності таких поступок.

"Подібні твердження лише сприймаються агресором як ознака слабкості, дають йому невиправдану надію на успіх агресії та дієвість його ультиматумів і шантажу. Єдиним реалістичним шляхом до відновлення всеосяжного, справедливого та сталого миру для України була і залишається Формула миру, яка заснована на повазі до Статуту ООН та імперативі повного відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів", — йдеться у заяві МЗС.

У відомстві зазначили, що після успішного першого Глобального саміту миру у Швейцарії, який обʼєднав понад сотню учасників довкола поваги до міжнародного права, триває процес підготовки до другого Саміту миру. 

"Уже відбулися тематичні зустрічі з пунктів Формули миру щодо енергетичної та продовольчої безпеки, а також відновлення справедливості. Невдовзі плануються заходи з інших пунктів цієї ініціативи. Наразі всі конструктивні мирні зусилля спрямовані саме на ефективну імплементацію Формули миру", — пише українське МЗС.

При цьому в МЗС підкреслили, що план перемоги, представлений президентом Володимиром Зеленським партнерам України, є не заміною Формули, а практичним інструментом для її впровадження.

"Принцип "Жодних домовленостей про Україну без України" та імператив поваги до міжнародного права та Статуту ООН залишаються обовʼязковими та незмінними для всіх. Україна не прийме жодних ініціатив, які їх порушують", — додали в МЗС.

Раніше речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий заявив, що під час своїх зустрічей у Нью-Йорку глава МЗС Андрій Сибіга не обговорював жодних територіальних поступок країні-агресору. Заяви джерела видання Financial Times щодо цього питання не відповідають дійсності.

Нагадаємо, раніше Сікорський заявляв, що окупований росіянами Крим необхідно передати під мандат Організації Об'єднаних Націй, щоб там змогли провести референдум. За його словами, півострів має важливе стратегічне значення для України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.10.2024 22:18