Фото: Андрій Сибіга\Facebook

Обговорення Україною територіальних поступок у Нью-Йорку: МЗС відреагувало на заяву Financial Times

Під час своїх зустрічей у Нью-Йорку міністр закордонних справ України Андрій Сибіга не обговорював жодних територіальних поступок країні-агресору. Заяви джерела видання Financial Times щодо цього питання не відповідають дійсності.

Таку заяву зробив речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий, пише "Суспільне". Посадовець, зокрема спростував інформацію про міністра закордонних справ Андрія Сибігу в статті Financial Times.

"Я був присутній на кожній зустрічі міністра закордонних справ Сибіги в Нью-Йорку, і на жодній з них не було пропозицій, обговорень чи навіть натяків на жодні територіальні компроміси. Навпаки, позиція міністра є непохитною, і він наголошував на її елементах за зачиненими дверима", — йдеться у заяві Тихого.

Речник українського МЗС заявив, що не може бути жодних компромісів щодо суверенітету та територіальної цілісності України. при цьому Формула миру — це єдиний реалістичний шлях до всеосяжного, справедливого і тривалого миру, пояснили в МЗС.

"Принцип "Нічого про Україну без України" має неухильно дотримуватися. На цьому міністр наголошував усім своїм співрозмовникам. Інформація джерела Financial Times щодо обговорення міністром компромісів є просто неправдивою, і нам цікаво, хто взагалі зацікавлений у поширенні таких неправдивих наративів", — додав речник МЗС.

Про що йшлося у матеріалі Financial Times

Раніше британська щоденна газета Financial Times опублікувала статтю, присвячену ситуації в Україні та візиту української делегації в США минулого тижня. У статті, зокрема, йдеться про те, що кілька європейських дипломатів, які минулого тижня були присутні на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку, кажуть, що нібито відбулася відчутна зміна тону та змісту дискусій навколо потенційного врегулювання війни.

Як написало видання, вони нібито "відзначають більшу відкритість українських офіційних осіб до обговорення можливості домовитися про припинення вогню, навіть якщо російські війська залишаються на їхній території, і більш відверті дискусії серед західних офіційних осіб щодо терміновості угоди".

"Ми все більш відкрито говоримо про те, чим це закінчиться і від чого Україні доведеться відмовитися, щоб отримати постійний мир. І це серйозна зміна навіть шість місяців тому, коли такі розмови були табу", — цитує видання одного із дипломатів, який був присутній у Нью-Йорку.

"Новий міністр закордонних справ України Андрій Сибіга використав приватні зустрічі із західними колегами під час своєї першої поїздки до США на цій посаді, щоб обговорити потенційні компромісні рішення, за словами дипломатів, і висловив більш прагматичний тон щодо можливості переговорів про землю в обмін на безпеку, ніж його попередник", — йшлося у статті, інформацію з якої наразі спростували в МЗС.

На думку державного секретаря США Ентоні Блінкена, задля досягнення миру в Україні, країнам Заходу необхідно зупинити військову співпрацю Російської Федерації з Китаєм, Іраном та Північною Кореєю.

Своєю чергою міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив під час засідання Ради безпеки ООН, що Російська Федерація скоює злочин геноциду, викрадаючи дітей на тимчасово захоплених українських територіях. Він порівняв росіян із нацистами часів Другої світової війни.

Раніше міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що війна в Україні закінчиться лише тоді, коли російський диктатор Володимир Путін зрозуміє, що вторгнення було помилкою. Втім, наразі диктатор ще не дійшов такого висновку. За словами очільника польського МЗС, причиною для зупинення війни було б відведення військ на ті межі, які є міжнародно визнаними кордонами обох держав.

Нагадаємо, раніше Сікорський заявляв, що окупований росіянами Крим необхідно передати під мандат Організації Об'єднаних Націй, щоб там змогли провести референдум. За його словами, півострів має важливе стратегічне значення для України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.10.2024 17:29