Фото: Telegram Денис Шмигаль

Ціни на газ, тепло та гарячу воду: у Кабміні визначились із тарифами на комуналку взимку

В Україні до кінця майбутнього опалювального сезону не підвищуватимуть тарифи на газ, тепло та гарячу воду. Таким чином, принаймні до квітня 2024 року, вартість цих послуг залишиться незмінною.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Досягти цього вдалося завдяки продовженню дії покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на ринку природного газу, за яким постачальники тепла "отримають від "Нафтогазу" обсяги блакитного палива за фіксованою ціною — 7,4 гривні за кубометр", — пояснив він.

За його словами, це пільгова ціна, яка дозволить не підвищувати тарифи. Відповідно ціна на газ, тепло, гарячу воду залишиться без змін до кінця опалювального сезону.

Скільки потрібно буде платити за комунальні послуги

У "Нафтогазі" розповіли, що під час опалювального сезону тариф на газ залишиться незмінним. За кубометр потрібно буде платити 7,96 гривень.

"Хочу всіх заспокоїти: ціна на газ для таких споживачів, як домогосподарства, залишиться стабільною — це 7,96 гривень, тобто та, яка була і минулого року. Також у нас діють спеціальні умови постачання газу для підприємств теплокомуненерго", – сказав голова компанії Олексій Чернишов.

Варто зазначити, що тариф на тепло для споживачів визначатиметься за формулою. З урахуванням поточної ситуації на ринку, її буде зменшено до 16 390 гривень за тисячу кубів — проти 38 325 гривень.

Проте остаточні тарифи формуються для кожного регіону окремо — залежно від постачальника та наявності у домогосподарствах лічильників. 

Така ж ситуація і з тарифами на гарячу воду. Ціна залежатиме від регіону. Наприклад, у Львові:

  • "Львівтеплоенерго" подає її по 95,26 гривень за кубометр (з підключеною сушкою для рушників);
  • "Залізничнетеплоенерго" — по 102,77 гривні за кубометр (теж із підключеним рушникосушителем).

Нагадаємо, з 1 жовтня в Україні стартує опалювальний сезон. Хоч більшість субсидій на житлово-комунальні послуги будуть перепризначені автоматично, провести контроль виділення державних коштів необхідно. Так, українці можуть навіть не виходячи з дому дізнатися, чи нараховано їм субсидію. В режимі онлайн також можна дізнатися про її розмір. Для цього необхідно зайти на портал Міністерства соціальної політики.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.09.2023 21:20