Фото: legalaid.gov.ua

Ціни на комуналку знову зростуть: у НБУ дали прогноз, що подорожчає швидше

Найближчими роками українці зіткнуться із черговим подорожчанням комунальних послуг. У зв'язку зі складною ситуацією в енергетичній системі країни вартість електроенергії зростатиме швидше, ніж тарифи на інші послуги. 

Про це стало відомо з інфляційного звіту Національного банку України за квітень.

"Очікується поетапне приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованих рівнів протягом кількох років", — йдеться у повідомленні. 

Згідно з прогнозами експертів, відбудеться досить стрімке та суттєве зростання цін на електроенергію, що створить додатковий тиск на ціни та потреби у збільшенні субсидій для населення.

Також перенесення рішень щодо підвищення тарифів на комунальні послуги зумовить нижчу інфляцію, але буде сприятливим до накопичення квазіфіскального дисбалансу та погіршить фінансовий стан державних енергокомпаній.

 

"Це буде посилювати ризики нестабільності на внутрішньому ринку енергоресурсів, погіршити інвестиційний потенціал галузі, тоді як ціновий тиск тільки відкладатиметься на майбутнє", — наголосили в НБУ.

Нагадаємо, що у травні підвищення вартості комунальних послуг не очікується. Зокрема, ціни на газ, електроенергію та гарячу воду до закінчення весни залишаться без змін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 12.05.2024 04:32