Фото: legalaid.gov.ua

Тарифи на газ, воду і світло: чи зростуть ціни на комуналку у травні

В Україні підвищення вартості комунальних послуг у травні не очікується. Зокрема, ціни на газ, електроенергію та гарячу воду до закінчення весни залишаться без змін. 

Скільки доведеться платити за світло, газ та водопостачання у третій місяць весни — у матеріалі TrueUA.

Тарифи на електроенергію

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 26 квітня заявив, що до 31 травня 2024 року залишається незмінною вартість електроенергії. Отже, ціна на світло для населення становитиме дві гривні 64 копійки за кіловат.

"Залишаємо цю ціну без змін. Положення про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії буде продовжено до 31 травня", — заявив прем'єр.

Своєю чергою заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук також заявила, що на сьогодні в Україні тарифи на електроенергію для побутових споживачів переглядати не планується. 

Посадовиця наголосила, що відомство продовжує слідкувати за енергетичною ситуацією. Вона зауважила, що зараз в Україні є об'єкти, які частково можна відновити. Крім того, Міненерго працює з партнерами щодо поставки необхідного обладнання та шукає його в себе на резервах.

Тарифи на газ

У квітні затвердили постанову, яка зберігає пільгову ціну на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа. До того ж компанія "Нафтогаз" продовжила дію пільгового тарифу на блакитне паливо для населення. Відповідно ціна на газ у травні буде складати сім гривень 96 копійок за куб.

"Цього місяця ми затвердили постанову, яка зберігає пільгову ціну на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа", — зазначив він.

Тарифи на водопостачання

Ціни на воду у травні також не зміняться, попри те, що НКРЕКУ неодноразово намагалася збільшити тарифи на цей вид комунальних послуг. Проте, варто звернути увагу на те, що у кожному регіоні вартість водопостачання різна. Це залежить одразу від кількох факторів: вартості електроенергії, доступу до водних ресурсів, ціни на реагенти тощо.

Нагадаємо, в Україні завершився опалювальний сезон. Для більшості українців субсидії з травня будуть перепризначені автоматично. Проте деяким громадянам все ж таки доведеться подавати документи заново. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.05.2024 00:14