Роман Костенко. Джерело: Facebook

Дані The Wall Street Journal про українські втрати перебільшені, — нардеп Костенко

Дані газети The Wall Street Journal про 80 тисяч загиблих на війні з Росією українських військових є завищеними. Хоча точної цифри, напевно, не знає ніхто.

Про це заявив народний депутат від партії "Голос", секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки Роман Костенко в ефірі "Радіо Свобода".

"Я думаю, це перебільшені дані. Однозначно. Ті, що є. Саме, якщо ми говоримо про загиблих, ті що в нас визнані", — сказав народний депутат.

Костенко вважає, що і число у 50 тисяч загиблих може бути завищеним або приблизним, хоча зазначає, що точної інформації про українські втрати він не має.

"Якщо брати минулі два роки, то в нас десь приблизно однаково було по 19 тисяч. І це, вважалося, тільки ті, хто офіційно був, у кого видані свідоцтва про смерть. Ми знаємо, що є ще люди, які є безвісти зниклими. Я думаю, що тут приблизно порахували ту ж саму цифру. Безпосередньо в мене немає точних даних, щоби сказати, що ці дані є на 100 відсотків правильними. Я думаю, що вони є приблизними, тут ідеться про 50 тисяч", — зазначив Костенко.

Щодо того, чи зможе Україна продовжувати оборонятися, зважаючи на втрати, Костенко вважає, що мобілізаційний ресурс у країні є. За його словами, все залежить від здатності держави провести мобілізацію та викликів, які ставитиме Росія.

"Це буде залежати від того, які бойові дії проти нас буде вести Російська Федерація, як нам буде потрібно реагувати безпосередньо на те, що робить Росія. Якщо Росія буде проводити мобілізацію, нам треба буде теж проводити мобілізацію і брати мобілізаційний ресурс. Він є. В нас солдати, в нас є люди, які можуть воювати. Вони просто на теперішній момент не хочуть іти в армію", — сказав депутат.

Раніше газета The Wall Street Journal написала, що загальні втрати військових Росії й України з початку повномасштабної війни могли перевищити мільйон — це 80 000 вбитих українських військових та ще 400 тисяч поранених. З боку Росії загинуло вдвічі більше: західні журналісти порахували втрати з початку повномасштабної війни.

Видання виходить із неофіційних підрахунків, у тому числі західних розвідок, вказуючи, що визначити точну кількість загиблих і поранених — складно, оскільки Росія й Україна відмовляються оприлюднювати офіційні дані або оприлюднювали цифри, яким багато хто не довіряє.

Нагадаємо, що, за інформацією Генерального штабу Збройних сил України, від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія вже втратила понад 637 тисяч своїх військових. За минулу добу ця цифра зросла приблизно на 1 130 мертвих окупантів. Окрім того, українські воїни знищили на полі бою велику кількість ворожої техніки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.09.2024 14:59