Фото: Telegram Зеленського

Данія оголосила про передачу Україні винищувачів F-16: названо кількість

Данія продовжує підтримувати Україну у війні з Російською Федерацією. Країна передасть нашій державі 19 винищувачів F-16.

Таку заяву зробила прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

"Від початку війни Данія стояла на вашому боці. Ми знаємо, що ваша свобода — це наша свобода. Ми також знаємо, що вам треба ще (зброї, — ред.). І саме тому ми сьогодні оголошуємо, що надамо 19 винищувачів F-16. Разом з Нідерландами ми перша країна, яка може надати ці літаки. Сподіваємося, що інші країни слідуватимуть цьому прикладу", — сказала Фредеріксен.

Чиновниця також наголосила, скільки б не тривала війна Росії в Україні, Данія не припинить підтримувати Київ. Також керівництво держави планує надати Україні перші шість винищувачів F-16 до Нового року.

"Ще п'ять протягом 2024-го року", додала премʼєр-міністр Данії Метте Фредеріксен.

Реакція Зеленського на допомогу Данії

Президент України наголосив, що провів дуже конкретні, змістовні та сильні переговори з Метте Фредеріксен.

"Наші пілоти та інженери вже розпочали навчання в Данії. 19 літаків F-16 будуть надані нашій державі Данією. Працюємо над швидкістю підготовки. Окремо обговорили сьогодні й можливість розширення тренувальних місій. Алгоритм зрозумілий. Наша коаліція F-16 доводить свою ефективність. Дякую тобі, Даніє!" — написав глава держави.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з главою нідерландського уряду Марком Рютте заявив, що Україна отримає від Нідерландів 42 літаки F-16. Передача винищувачів відбудеться після тренування українських пілотів та інженерів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.08.2023 19:26