Фото: ДБР

ДБР повідомило про підозру чотирьом бурятам, які катували мешканців Київщини під час окупації

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру чотирьом російським військовим з Бурятії. Їм інкримінують катування мирних мешканців на Київщині. 

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, слідчі Бюро зібрали неспростовні докази причетності чотирьох російських військовослужбовців до жорстокого поводження з цивільним населенням та порушення законів та звичаїв ведення війни. Йдеться про окупантів з 37-ї окремої гвардійської мотострілецької Донської Будапештської Червоного прапора ордена Червоної зірки бригади та 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу ЗС РФ військова частина 69647, що розташована в с. Кяхта, Республіка Бурятія РФ.

Ізолятор тимчасового утримання, де рашисти утримували цивільних українців

Фото: ДБР

"Працівники ДБР продовжують системну роботу щодо документування усіх воєнних злочинів росіян, вчинених на території України. Вона триватиме допоки не будуть встановлені та притягнуті до кримінальної відповідальності всі росіяни причетні до злочинів. У вказаних кримінальних правопорушень не має строків давності, отож знайдемо кожного", — зазначили в прес-службі.

Ізолятор тимчасового утримання, де рашисти утримували цивільних українців

Фото: ДБР

За даними слідства, на початку березня 2022 року заступник командира вищевказаної бригади полковник Іван Кий виконав злочинний наказ свого керівництва й облаштував у селі Вишеград Бучанського району Київської області командний пункт і так званий "ізолятор тимчасового утримання". Підозрюваний доручив своїм підлеглим вишукувати та ув'язнювати не лояльних місцевих мешканців. Також він наказав їм не лише охороняти затриманих, а й допитувати із застосуванням фізичного та психологічного насилля.

Ізолятор тимчасового утримання, де рашисти ув'язнювали цивільних українців

Фото: ДБР

Станом натепер документально доведена участь у цих протиправних діях офіцера розвідувального відділу штабу капітана Оскара Ситдікова, командира дев'ятої мотострілецької роти 37 бригади лейтенанта Магомеда Магомедова, командира відділення взводу радіоелектронної розвідки бригади сержанта Георгія Раднатарова. У ДБР додають, що робота щодо документального підтвердження злочинів інших окупантів, які служать у цій бригаді, продовжується.

"Вони завдали українським громадянам моральної та майнової шкоди. Задокументовані завдані ними тяжкі тілесні ушкодження, сильні душевні страждання, шкода здоров’ю, зазіхання на людську гідність тощо. Також зафіксовані факти пограбування цивільних осіб та привласнення їх власності, що не було виправдано воєнною необхідністю", — наголосили в ДБР.

Вказаним особам повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв ведення війни, яке було вчинене за попередньою змовою групою осіб. За цей злочин їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 12 років.

Нагадаємо, 17 квітня українець вперше подав позов про російські катування до суду в Аргентині. Чоловік попросив не називати його імені через побоювання за свою родину, яка все ще перебуває на окупованих Росією територіях. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.04.2024 14:50