Фото: прес-служба Державного бюро розслідувань

ДБР повідомило про підозру посадовцям Полтавського ГЗК, який належить олігарху-втікачу Жеваго

Керівництво ПрАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат", який належить біглому олігарху Костянтину Жеваго, отримало підозру від Державного бюро розслідувань. Відомство разом зі Службою безпеки й Офісом генерального прокурора викрили фінансові оборудки підприємства. 

Як повідомляє прес-служба ДБР, підозру отримало керівництво правління комбінату, начальники відділів через які здійснювали фінансові оборудки підприємства, а також керівництво фірми-прокладки, через які відбувались махінації.

Слідство встановило, що посадовці комбінату протиправно заволоділи майже 400 мільйонами гривень від видобутку та подальшої реалізації корисних копалин державного значення без відповідних дозволів. Зокрема, топ-менеджмент продавав без відповідних дозволів щебеневу сировину, яка виготовлялась з відходів, видобутих у кар’єрі корисних копалин. Готівка від продажу виводилася через конвертцентри та розподілялася між учасниками злочинної групи.

"Наразі проведено 15 обшуків на території міста Києва, а також Харківської та Полтавської областей, в офісних приміщеннях та за місцями проживання топменеджерів ПрАТ "Полтавський ГЗК", фірмах прокладках та підприємств транзитно-конвертаційного сектору. Шістьом особам вже повідомлено про підозру в учиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене організованою групою в особливо великих розмірах) та ч. 3 ст. 209 (вчинення правочинів з майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, вчинене організованою групою в особливо великому розмірі) КК України", — вказує прес-служба правоохоронного відомства.

Вирішується питання щодо застосування зазначеним особам запобіжного заходу. Наголошується, що слідчі ДБР ініціюють запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. У разі доведення провини фігурантів справи, їм загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, у лютому Шевченківський районний суд міста Києва арештував банківські рахунки Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Усі видаткові операції з грошима, крім видаткових операцій зі сплати податків, зборів та інших податкових платежів було припинено. Слідство вважає, що Полтавський ГЗК протягом 2018-2021 років ухилився від сплати ренти на суму майже два мільярди гривень. Тоді ж один із топ-менеджерів Полтавського гірничо-збагачувального комбінату отримав підозру від Служби безпеки.

Читайте такожСправа Жеваго. Чому екстрадиція олігарха важлива для України?

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.06.2023 13:03