Фото ілюстративне. Джерело: ДБР

ДБР проводить обшуки у військкоматах та ВЛК одразу у кількох областях, — джерела

У вівторок, 22 червня, працівники Державного бюро розслідувань проводить обшуки у Територіальних центрах комплектування та військово-лікарських комісіях у Вінницькій, Черкаській та Київській областях.

Як повідомили джерела TrueUA у правоохоронних органах, йдеться про слідчі дії за фактами незаконного збагачення керівників посади в обласних та районних ТЦК СП.

У ході обшуків правоохоронці вилучають медичну документацію та особові справи, які можуть бути доказовою базою у справах про ухвалення протиправних рішень про непридатність до військової служби певних осіб.

Силовики вже відкрили кримінальні справи за фактами перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень під час воєнного стану.

Перевірка військкомів

В Україні триває перевірка діяльності та способу життя працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Вона розпочалася після викриття незаконного збагачення колишнього керівника Одеського регіонального центру комплектування Євгена Борисова.

Правоохоронці сформували базу, до якої ввійшли 1800 керівників і заступників керівників ТЦК. Однак у Національному агентстві з питань запобігання корупції розповіли, що провести перевірки абсолютно всіх складно, тому вони застосовують "ризикоорієнтований підхід" і дивляться насамперед на регіони, які, на думку агентства, мають найбільші ризики.

Згодом президент України Володимир Зеленський заявив, що попередні результати перевірки очільників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки — "невтішні".

В Офісі генерального прокурора зазначали, що правоохоронці розпочали досудове розслідування щодо територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки в 11 областях. За даними слідства, вони організовували ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

Нагадаємо, напередодні працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру командиру взводу однієї з військових частин на Одещині, який вимагав з бійців плату за можливість взяти відгул. Ціна питання становила чотири тисячі гривень, а у разі відмови він погрожував підлеглим проблемами з проходженням служби та навіть фізичною розправою.

Також підозру отримав командир однієї із військових частин Миколаївської області, який незаконно нараховував зарплати своїм підлеглим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.08.2023 15:35