Фото: ДБР

ДБР викрило рідних братів Медведчука та Козака на масштабній фінансовій оборудці

Працівники Державного бюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України повідомили про підозру рідним братам колишніх народних депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака та їхнім двом спільникам. 

Про це повідомила прес-служба ДБР.

Як встановило слідство, вони організували на одному з підконтрольних підприємств Львівщини схему ухилення від сплати податків. Вона діяла декілька років до 2022 року на підприємстві з виготовлення цегли. Сировину для продукції підприємство видобувало на одному з кар’єрів регіону.

Так, за вказівкою власників директор, головний бухгалтер та інші посадовці підприємства підробляли документи про обсяги виготовленої продукції. Частину необлікованої продукції вони продавали юридичним та фізичним особам за готівку. Також учасники схеми фальсифікували фінансову, податкову та статистичну звітність.

Внаслідок цього впродовж п’яти років на підприємстві було приховано продукції на майже 160 мільйонів гривень, а держбюджет недоотримав майже 75 мільйонів гривень податків. Як з'ясувалося, ці кошти передавалися Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку, які використовували їх, зокрема, для фінансування збройної агресії Росії проти України.

"Братам екс-нардепів, директору та головному бухгалтеру підприємства повідомлено про підозру в ухиленні від сплати податків (ч. 3 ст. 212 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років з конфіскацією майна", — йдеться у повідомленні.

Братам Медведчука та Козака, які переховуються від правосуддя за кордоном, підозру було повідомлено заочно. Згодом їх буде оголошено у національний та міжнародний розшук.

Водночас суд обрав підозрюваним запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі дев'ять мільйонів гривень — для директора, та шість мільйонів гривень — для головного бухгалтера. Також вирішується питання про накладення арешту на майно фігурантів та їхніх близьких родичів.

Нагадаємо, у вівторок, 4 червня, одразу декілька джерел повідомило, що в будівлі Київської міської державної адміністрації проводили обшуки. Згодом заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Костянтин Усов підтвердив обшуки Державного бюро розслідувань у його кабінеті, які проводили 4 червня. Зокрема, правоохоронні органи вилучили у посадовця телефон, комп'ютер та особисті кошти. 

5 червня Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило про підозру посадовцю Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 10.06.2024 10:05