Фото: прес-служба ДБР

ДБР викрило у Києві правоохоронця та "детектива", які торгували персональними даними українців

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру правоохоронцю одного з районних управлінь Києва, який спільно зі знайомим торгував персональними даними громадян України. Киянин вигадав схему заробітку, користуючись доступом свого знайомого правоохоронця до персональних даних громадян.

Як повідомила прес-служба ДБР, зловмисник видавав себе за приватного детектива та розміщував оголошення на одному зі спеціалізованих сайтів щодо можливості замовлення у нього інформації про персональні данні українських громадян.

"Після отримання замовлення на "досьє" його спільник — правоохоронець — заходив до державних баз даних, до яких мав доступ. Зловмисник копіював необхідну інформацію, а "детектив" передавав її замовнику. Клієнт міг отримати паспортні дані, інформацію про номери телефонів і автомобілів, відомості про перетин кордону та вчинення адміністративних правопорушень", — вказує відомство.

Нині правоохоронці перевіряють можливу причетність так званого детектива до негласних спостережень за громадянами та зняття інформації про активність телефонного номера людини, на яку поступало замовлення.

"Вартість інформації стосовно однієї особи коливалась в межах 55 тисяч гривень. Рівень "гонорару" залежав від соціального статусу особи, дані якої перевірялися, а також кількості проаналізованих даних в інформаційно-комунікаційних системах", — зауважують у ДБР.

Крім цього, повідомляють у Бюро "детектив" пропонував "VIP послугу", яка передбачала максимально детальну інформацію щодо "замовленої" особи — отримати данні такого рівня він нібито міг за допомогою своїх зав’язків у Службі безпеки як колишній співробітник силового блоку.

Зловмисників підозрюють у передачі третім особам персональних даних українців за грошову винагороду — ч. 3 ст. 362 КК України. Їм загрожує до шести років позбавлення волі. Підозрюваним вже обрали запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

Нагадаємо, раніше ДБР вручило підозру працівнику Київського ТЦК, який допомагав ухилянтам тікати за кордон. Посадовець забезпечував виготовлення підроблених військово-облікових та медичних документів про непридатність до військової служби. Зокрема, він готував для ухилянтів відповідний висновок лікарської комісії та документ про виключення з військового обліку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Події, 07.06.2023 14:05