Фото: Державне бюро розслідувань

ДБР затримало колишнього одеського військкома Борисова: де він переховувався і як тікав від слідства

Працівники Державного бюро розслідувань спільно з Офісом генерального прокурора затримали колишнього начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євгена Борисова.

Про це повідомила прес-служба ДБРЗа даними правоохоронців, скандальний військком намагався сховатися у Києві. Щоб заплутати слідство, Борисов постійно змінював номери телефонів, автомобілі та своє місцеперебування.

"В суботу йому оголосили про підозру у незаконному збагаченні на сотні мільйонів гривень та в умисному ухиленні від несення служби. Колишній посадовець намагався втекти від слідства, при цьому він використовував елементи конспірації  змінював номери телефонів, автомобілів тощо, місцеперебування. Два дні тривали активні пошуки й, з рештою, в результаті комплексних оперативно-слідчих заходів його було виявлено та затримано у Києві", — йдеться у повідомленні.

Відтак, враховуючи намагання колишнього військкома сховатися від правосуддя, працівники ДБР проситимуть суд залишити його під вартою без можливості внесення застави.

"Під час досудового розслідування Бюро зібрало величезний власний масив доказової бази. Проте для повноцінного та неупередженого розслідування вивчались й повідомлення ЗМІ. Також будуть досліджені матеріали Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), яке також виявило ознаки незаконного збагачення у колишнього одеського військкома на понад 188 млн грн", — зауважили правоохоронці.

Статки Борисова

За даними правоохоронців, одне із журналістських розслідувань показало, що мати воєнкома торік придбала житловий будинок в Іспанії за понад чотири мільйони євро. А цьогоріч вони стала власницею автомобіля Mercedes-Benz EQV, який коштував майже три мільйони гривень. Та це не єдина родичка Борисова, яка має чималі статки. Зокрема, теща екс-військкома впродовж останніх років стала власницею коштовного автопарку, хоча не мала для цього достатніх коштів законного походження. До елітного автопарку увійшли Toyota Land Cruiser Prado, Mercedes-Benz G 63 AMG; Toyota Land Cruiser.

А дружина Борисова придбала офісне приміщення в Іспанії вартістю 737 тисяч євро, однак також не мала для цього достатньої кількості законно отриманих активів та доходів.

Колишнього військкома підозрюють:

  • у набутті особою, уповноваженою на виконання функцій держави активів, вартість яких більш ніж на шість тисяч п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи (ст. 368-5 КК України);
  • у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинене в умовах воєнного стану – вчиненні кримінального правопорушення (ч. 5 ст. 407 КК України);
  • в ухиленні військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом обману, вчинене в умовах воєнного стану (ч.4 ст.409 КК України).

Санкції статей передбачають обмеження волі до 10 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що у травні ДБР повідомило Борисову про підозру за фактом зловживання службовим становищем. За даними слідства, він за винагороду наказував підлеглим не призивати тих чи інших осіб. У цій справі йому загрожує 12 років за ґратами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 24.07.2023 11:04