Фото: Офіс президента

Де ЗСУ застосовуватимуть касетні боєприпаси: пояснення Зеленського

Президент Володимир Зеленський наголосив, що Збройні сили України застосовуватимуть касетні боєприпаси тільки на полі бою проти російських загарбників.

Таку заяву він зробив в інтерв'ю африканським журналістам.

"Нам дали кластерні боєприпаси. Де докази, що Україна використовувала кластерні боєприпаси по території Росії? Немає доказів. Так, на полі бою тепер проти ворога на нашій землі, коли він використовує кластерні боєприпаси проти нас, ми будемо використовувати таку саму зброю проти них. І це справедливо", — зазначив президент.

Водночас гарант зауважив, що ще дев'ять років тому, коли Росія вторглась на Донбас та у Крим, Київ закликав світ тиснути на РФ і заборонити кластерні боєприпаси. 

"Україна отримала кластерні боєприпаси у 2023 році — через 9 років ведення бойових дій проти України Російською Федерацією різною забороненою зброєю, включаючи кластерні боєприпаси. 9 років тому Україна почала говорити, що нам потрібна допомога. По-перше, прохання тиснути на Росію і заборонити кластерні боєприпаси проти нас. Пройшло 9 років  вони як використовували, так і використовують. Чи недостатньо випробувань? Чи має право Україна захищатися?"  поцікавився глава держави.

Що таке касетні снаряди і навіщо вони Україні

Касетні снаряди потрібні Україні для ефективного знищення піхоти та техніки російської армії. У них велика зона ураження, тож лише за допомогою кількох снарядів можна завдати ворогу значних втрат. Касетна зброя вибухає у повітрі над ціллю, випускаючи від десятків до сотень суббоєприпасів меншого розміру на великій площі.

Американські 155-мм артснаряди DPICM з касетною бойовою частиною гарантовано накривають зону діаметром 300 метрів. Завдяки цьому один такий снаряд виконує роботу десятків звичайних осколково-фугасних. Касетні засоби ураження можуть бути використані як для ураження цілі в момент обстрілу, так і дистанційного мінування. 

Нагадаємо, 7 липня радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що Вашингтон надає Києву касетні снаряди. За його словами, Україна надала письмові гарантії і зобов'язалася мінімізувати ризики для мирного населення.

18 липня командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський підтвердив, що Україна вже отримала від США касетні боєприпаси. Військові почнуть їх використовувати найближчим часом. На якому напрямку фронту їх будуть використовувати наразі не повідомляють.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.07.2023 23:55