Джерело: minprom.ua

Дефолт скасовано: Україна домовилася з кредиторами щодо реструктуризації боргу

Ні технічного, ні повноцінного дефолту в Україні в серпні не буде. Це пов’язано з принциповою угодою з кредиторами про реструктуризацію державного боргу на 20 мільярдів доларів до 2029 року.

Про це свідчить заява про умови угоди. В ній ідеться про те, що комітет власників облігацій 22 липня визнав номінальні збитки у розмірі 37% своїх активів за 13 облігаціями, відмовившись від претензій на суму 8,67 мільярда доларів.

У результаті укладення угоди Україна розраховує заощадити 11,4 мільярда доларів упродовж найближчих трьох років — до 2027 року. Таку інформацію підтвердила прес-служба Міністерства фінансів України. Там зазначили, що до 2033 року економія досягне вже 22,75 мільярда доларів. Звільнені кошти спрямують на захист і оборону, соціальні витрати та потреби відновлення.

"Завершення цієї угоди про реструктуризацію створить умови для якнайшвидшого повернення України на міжнародний ринок капіталу, коли ситуація з безпекою стабілізується, щоби фінансувати швидке відновлення та реконструкцію нашої країни", — заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Ще в серпні 2022 року Україна домовилася про дворічне відтермінування обслуговування боргу за прямими та гарантованими державами єврооблігаціями. Тепер вдалося укласти нову угоду. Принципової угоди досягнуто з комітетом кредиторів, до якого увійшли Amundi SA, BlackRock Inc та Amia Capital LLP, а також інші інвестори, які разом є власниками близько 25% облігацій. Не менше двох третин із них мають схвалити угоду, щоби завершити угоду щодо реструктуризації боргу.

Минулий термін заморожування виплат спливав 1 серпня 2024 року з виплатою купона за облігаціями з терміном погашення 2026 року. Україні було необхідно реструктурувати цей борг відповідно до умов програми Міжнародного валютного фонду. Як МВФ, так і двосторонні кредитори країни, зокрема США та Паризький клуб, підписали пропозиції України кредиторам.

Уряд і кредитори погодилися реструктурувати вимоги двома пакетами — облігації А й облігації Б. Облігації Б стануть майбутнім стимулом для власників облігацій, оскільки за ними введуть вищі виплати, якщо номінальне зростання ВВП України 2028 року буде на 3% вищим, ніж прогнозує МВФ на цей рік. Таку разову виплату проведуть 2029 року.

Підвищення купонних виплат за новими облігаціями, випущених в рамках облігацій А, розпочнеться 2025 року на рівні 1,75% та досягне 7,75%. Виплати розпочнуться 2029 року.

Нагадаємо, що в жовтні минулого року Національний банк поступово розпочав повертати тимчасово послаблені на початку повномасштабного вторгнення вимоги до банків, у тому числі стосовно здійснення оцінки кредитного ризику.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.07.2024 11:59