Фото: соцмережі

День Незалежності 2023: як світ відзначатиме головне свято України

Другий рік поспіль Україна відзначає День Незалежності в умовах повномасштабної війни. У низці міст та областей заборонили проведення масових заходів 23-24 серпня з міркувань безпеки, водночас у країнах Європи та США готуються відзначати головне свято нашої держави.

TrueUA розповідає, як пройде День Незалежності України у різних куточках світу.

Польща

У четвер, 24 серпня, у Варшаві на площі Замкова о 18:30 вручатимуть премію Stand With Ukraine Awards — нагороди полякам, які підтримують Україну під час війни. На сцені виступлять український гурт Go_A та колектив ZAZULA.

Замкова площа у Варшаві

Замкова площа у Варшаві. Фото: Вікіпедія

Крім того, 25 серпня з 15:00 відбудеться благодійний концерт Велике майбутнє України. Місце проведення — готель Marriott (al. Jerozolimskie 65/79, Warszawa, Warsaw Marriott Hotel).

На цьому концерті виступатимуть українські діти з польських та українських міст та польсько-український квінтет Світло.

Усі кошти, зібрані від продажу квитків, скерують на стипендії 85 дітей з окупованих та прифронтових районів, які навчаються в Українській школі у місті Маркі поблизу Варшави.

Чехія

У чеських кінотеатрах на День Незалежності України відбудеться прем'єра українського фільму "Довбуш". 

У Празі святкування пройде за підтримки UNICEF на подвір'ї Скаутського інституту. У програмі — українські смаколики, різноманітні дрібнички ручної роботи, творчі майстер-класи. Також відбудеться концерт українського гурту, виступи дітей і танцювальний виступ. Початок заходу о 17:00, виступ відбудеться з 19:00. Вхід вільний.

Скаутський інститут

Скаутський інститут у Празі. Фото:Skautský institut

У Ліберці в День Незалежності України влаштують театралізоване дійство "Русалка Дніпровська", до якого можуть долучитися всі охочі.

Також плануються майстер-класи з вишивання, ярмарок та мистецький аукціон.

Початок події о 15:00, вона відбудеться за адресою Náměstí Dr. Edvarda Beneše, Liberec. Вхід вільний, буде збір коштів на ЗСУ та допомогу постраждалим внаслідок підриву рашистами Каховської ГЕС.

Німеччина

У німецькому місті Кельн на площі Heumarkt очікується політична демонстрація та концерт до Дня Незалежності. У Потсдамі 24 серпня пройде святковий концерт Brandenburger Tor Potsdam. 

Музичні локації о 16 годині:

  • Platz der Einheit Improtheater Potsdam e.V. — німецьке шоу імпровізації у Потсдамі. 
  • Am Neuen Palais Хор громади міста Kleinmachnow, зібраний з різних куточків України.
  • Rathaus Potsdam Duo Aybo — музично-комічно-танцювальне дуо з міста Києва Уляна Лузан та Ангеліна Костюченко.
  • Ringerkolonnade (Haltestelle Alter Markt/Landtag) "Лабораторія автентичного українського співу" — музично-театралізований хор.

Кельн

Площа Heumarkt у Кельні. Фото: Tripadvisor

Біля Бранденбурзьких воріт о 18:00 відбудеться демонстрація #UkrainianIndependenceDay.

24 серпня о 20:00 та 26 серпня о 23:00 у Берліні покажуть новий український фільм "Довбуш" режисера Олеся Саніна. А у святковому залі ратуші в Шарлотенбурзі 24 серпня пройде концерт класичної музики "Звуки рідного краю" від струнного ансамблю Solo Semble.

Іспанія

У Барселоні 24 серпня відбудеться концерт, благодійний ярмарок, вироби народних умільців, майстер-класи, телеміст з Майданом Незалежності у Києві. Місце: Чарівні Фонтани Монтжуїк, біля пл.Іспанії. Час: 17:00-22:00.

Фонтан у Барселоні

Фонтани Монтжуїк. Фото: rozavitriv.com

Також буде проводитися благодійний аукціон, лот: прапор України з підписом Головнокомандувача ЗСУ — Валерія Залужного.

Заходи до Дня Незалежності в місті Валенсія:

  • 24 серпня інформаційна хода на підтримку України до Дня Незалежності, збір о 19:30 Mercado Central;
  • мітинг до Дня Незалежності України о 20:30 Plaza de la Virgen.

Італія

У Мілані 24 серпня сцена на подвір'ї замку Сфорца засяє кольорами українського прапора та відбудеться концерт Musica Scolpita nella Pietra, який організовує асоціація Ucraina Più — Milano APS, за підтримки Посольства України в Італії.

замок Сфорца

Замок Сфорца. Фото: Вікіпедія

У Римі у четвер о 18:00 пройде урочиста хода у вишиванках. Збір планується на початку вулиці Імператорських Форумів (з боку площі Венеції).

У Турині святкові заходи пройдуть на площі Кастелло 24 серпня о 18:30. Планується концерт за участі українських виконавців і представників інших громад, ярмарок українських майстрів і майстер-класи.

У Болоньї пройде Ланцюг єдності. Зустріч на початку вулиці Indipendenza o 18:30.

Данія

У Копенгагені 24 серпня о 18:00-19:00 пройде мирна хода єдності до Дня Незалежності через місто до Української Греко-Католицької Церкви. О 19:00-19:30 розпочнеться служба в храмі Української Греко-Католицької церкви. О 19:30-20:15 планується концерт до Дня Незалежності України в приміщенні храму за участі українських виконавців.

Бельгія

Увечері 24 серпня у Брюсселі пройде ярмарок українських сувенірів, де лунатиме сучасна українська музика, буде організована фотозона та подаватимуть багато українських страв. Під час заходу проведуть лотерею, а всі вилучені кошти підуть на закупівлю дронів для українських військових.

Велика Британія

У Йоркширі 24 серпня пройде захід до Дня Незалежності, де лунатиме традиційна жива музика, можна буде посмакувати стравами української кухні, а також пройти майстер-класи. Організатори закликають одягнутися в улюблене українське вбрання. Місце: Hull Minster, HU1 1RR. Час: 13:00-18:00.

У Бірмінгемі пройде флешмоб — "живий тризуб". Захід відбудеться о 17:30 на площі Століття. Після нього пройде мітинг на підтримку України.

В Уельсі на площі Свонзі 24 серпня пройде концерт. У програмі: українська музика, співи та танці: крафт та інші заходи для дітей.

площа Свонзі

Площа Свонзі. Фото: LiveJournal

США

У Філадельфії відбудеться концерт з нагоди святкування 32-ї річниці відновлення незалежності України. Український прапор підіймуть над мерією. Організатори закликають одягнути вишиванку, або одяг в синьо-жовтих кольорах. Розташування заходу: City Hall — Philadelphia.

У Мангеттені 24 серпня пройде культурний захід Ukrainian Independence Boat in Manhattan. На ньому виступатимуть українські та іноземні виконавці. 

У Нью-Йорку відбудеться виставка ілюстрацій "500 днів війни" української арт-групи VMIU. Адреса: 123 Coffey Street, Brooklyn, New York, USA, 11231.

У Бостоні о 12:00 пройде щорічний традиційний пікнік присвячений Дню Незалежності України. Локація: Boston City Hall Plaza. Організатори радять одягати вишиванки та українську атрибутику.

Нагадаємо, у Києві, Чернігові, Кривому Розі, на Полтавщині та Миколаївщині заборонили масові заходи та святкові урочистості на День державного прапора та День Незалежності України. Це пов'язано із ймовірними обстрілами російських загарбників.

Українців також попередили про імовірні масовані ракетні атаки на День Незалежності 24 серпня. Громадян закликали не ігнорувати сигнали повітряної тривоги. У розвідці зауважували, що це може трапитись на день раніше або пізніше, або тривати кілька днів і кілька хвиль поспіль.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.08.2023 07:30