Фото: aa.com.t

Десятки тисяч ракет, артилерія та порох: Єгипет планував допомагати Росії зброєю

Президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі у лютому планував виробити 40 тисяч ракет для Росії. Це стало зрозуміло з секретних документів американської розвідки, які "злили" в мережу.

Про це пише The Washington Post

WP отримав документ з масиву зображень секретних файлів, розміщених у лютому і березні на Discord, популярному серед геймерів додатку для спілкування в чаті. Раніше про документ не повідомлялося.

Видання пише, що президент Єгипту нещодавно наказав підлеглим виготовити до 40 тис. ракет для таємного відправлення до Росії. А також згадуються плани про постачання до РФ артилерійських снарядів і пороху. У частині секретного документа за 17 лютого, підсумовуються ймовірні розмови між Сісі та високопоставленими єгипетськими військовими. У документі президент Єгипту доручає чиновникам тримати у таємниці виробництво і постачання ракет, "щоб уникнути проблем із Заходом".

Журналісти переконують, що "надання зброї Росії для війни в Україні стало б потенційно вибухонебезпечним для Єгипту, який протягом десятиліть отримує від США понад 1 мільярд доларів щороку у вигляді допомоги в галузі безпеки".

Американський сенатор Кріс Мерфі, який є членом Комітетів у закордонних справах та з питань асигнувань, заявив, що "якщо це правда, що Сісі таємно будує ракети для Росії, ми повинні серйозно замислитися над станом наших відносин".

За даними WP, у оприлюденому таємному документі цитуються слова єгипетського посадовця про те, що він "накаже своїм людям працювати позмінно, якщо це буде необхідно, тому що це найменше, що Єгипет може зробити, щоб віддячити РФ за допомогу, надану раніше". Крім того, у документі цитуються слова Салаха ад-Діна про те, що росіяни сказали йому, що готові "купити що завгодно". 

Зазначається, що розмова за участю Сісі 1 лютого відбулася через кілька днів після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з президентом Єгипту під час візиту до Каїра. Одразу після візиту Блінкена міністр закордонних справ Єгипту Самех Шукрі вирушив до Москви на переговори з російськими лідерами.

Нагадаємо, Іран та Росія посилюють двосторонні відносини в галузі безпеки. Експерти стверджують, що це призведе до зростання постачання озброєння до Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Світ, 11.04.2023 07:57