Фото: Telegram-канал Данила Гетманцева

Детінізація бізнесу з РРО: Гетманцев повідомив про суттєвий ріст податків

Внаслідок введення обовʼязку з ведення реєстраторів розрахункових операцій та штрафів за їх не використання обсяги торгівлі суттєво збільшилися у порівнянні з попереднім роком.

Про це у Telegram-каналі повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев.

За словами посадовця, обсяги торгівлі у січні-лютому 2024 року щодо січня-лютого 2023 року збільшилися на:

  • розрахункові операції (в гривні) — плюс 38,2%;
  • загальна кількість чеків — плюс 37,3%;
  • нарахування ПДВ — плюс 42,8%.

Проте, як повідомляє Гетманцев, робота триває, і в тіні залишається ще значна частина торгівлі.

"Вчергове закликаю торгівців видавати чеки, а споживачів повідомляти про кожний факт невидачі фіскального чека податкову на чат-бот або мене особисто", — додав Данило Гетманцев.

Ситуація з касовими апаратами

Кабінет міністрів 24 грудня 2021 року звільнив підприємців, що здійснюють роздрібну торгівлю в сільській місцевості, від обов'язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій. З 1 січня 2022 року касові апарати стали обов'язковими майже для всіх фізосіб-підприємців. Голова Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявляв, що дискусія з ФОПами, які тоді протестували проти введення касових апаратів неможлива.

25 січня 2022 року ФОПи оголосили безстрокову акцію протесту. Під парламентом було кілька тисяч людей, вони намагалися прорватися до будівлі парламенту, поліція почала їх відтісняти, що призвело до бійок. 18 поліцейських і три учасники акції отримали травми.

26 січня акція протесту представників громадського руху #SaveФОП під Верховною Радою продовжилася. У зв'язку з цим Верховній Раді запропонували ввести мораторій до кінця року на штрафи за невстановлення реєстратора розрахункових операцій, за умови, що надалі РРО все ж буде встановлено.

Варто зазначити, що від 1 жовтня поточного року для підприємців повертаються штрафи за відсутність касового апарату. 

Нагадаємо, 26 липня президент Володимир Зеленський підписав закон про повернення довоєнного оподаткування. Він, зокрема, передбачав скасування з 1 серпня 2023 року єдиного податку у 2%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.03.2024 11:55