В Україні з’явиться новий вид кримінального покарання

В Україні введуть новий спосіб кримінального покарання — пробаційний нагляд. Він стане альтернативною обмеженню чи позбавленню волі.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України. За даними відомства, пробаційний нагляд буде введено через пів року.

Парламент ухвалив закон №9185, згідно з яким, деякі кримінальні правопорушення каратимуть пробаційним наглядом: він буде одним з основних видів покарання, на рівні з обмеженням чи позбавленням волі. Водночас він може бути їх альтернативою.

Коли суд може застосувати пробаційний нагляд

Як пояснили у Мін'юсті, дане покарання можливе у випадку:

  • ухилення від сплати аліментів;
  • розголошення банківської таємниці;
  • домашнього насильства;
  • примушування до вступу в статевий зв'язок.

Зазначається, що всього таких пунктів понад 140. 

"Покарання виконуватиметься без ізоляції від суспільства, але з покладанням низки обовʼязків, за невиконання яких може бути застосовано більш суворе покарання", — йдеться у повідомленні.

Пробаційний нагляд може бути призначено на строк від одного до п'яти років. У випадку, якщо засуджений не виконуватиме встановлені судом обов'язки під час перебування на пробації — йому можуть обмежити волю на строк до трьох років. Закон набере чинності через шість місяців від дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, у центрі Полтави правоохоронці затримали блогера та фітнес-тренера Романа Заволоку, який неодноразово ображав військових, які роздавали повістки на вулицях міста, а також знімав їхню розмову на камеру. Зокрема, хуліган нещодавно плюнув та показав середній палець ветерану війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 31.08.2023 20:41