Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Деякі українці можуть втратити 20% пенсії: про кого йдеться

В Україні деяким громадянам можуть зменшити пенсію або навіть її скасувати. Щоб не втратити виплати — потрібно вчасно звертатися до відповідних органів та повідомляти про деякі зміни, які відбуваються у житті. Зокрема, йдеться про працевлаштування.

Про це повідомили у прес-службі Пенсійного фонду України.

Так, у разі працевлаштування або звільнення з роботи пенсіонер протягом 10 днів має повідомити про цей факт органи ПФУ. Відповідна вимога є у законі України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". 

"Неповідомлення або невчасне повідомлення про працевлаштування (або реєстрацію підприємницької діяльності) призводить до незаконних виплат пенсійних коштів, які підлягають обов’язковому поверненню органам ПФУ", — попередили в прес-службі.

Тобто Пенсійний фонд має право зменшити пенсійні виплати на 20%, якщо пенсіонери не повідомлять про своє працевлаштування. Одразу після повідомлення про звільнення з роботи громадяни набувають право на надбавки та підвищення, які передбачені тільки для осіб, які не працюють. 

Як повідомити ПФУ про зміну статусу

Про дату працевлаштування, звільнення або припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонери повідомляють органи ПФУ виключно шляхом подання заяви та документів, що засвідчують відповідні відомості (наказу або розпорядження про прийняття/звільнення з роботи, трудової книжки із записом про працевлаштування/звільнення, цивільно-правового договору тощо).

Відповідну заяву також можна подати в режимі онлайн:

  • через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України;
  • засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал "Дія") з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису.

Нагадаємо, в Україні деякі пенсіонери мають право на виплати у розмірі до 15 347 гривень. Йдеться про учасників бойових дій, які мають інвалідність, отриману внаслідок війни.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.07.2024 14:48