На фото: Федір Веніславський. Джерело: "Медіацентр-Україна"

Деяким чоловікам з інвалідністю доведеться пройти переогляд: нардеп розповів, кого торкнуться зміни

Чоловіки призовного віку, які отримали інвалідність II та III групи з початку повномасштабної війни, зобов'язані будуть пройти переогляд для підтвердження стану здоров'я. Такі зміни передбачені новим законопроектом про мобілізацію.

Про це заявив член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський в інтерв'ю "РБК-Україна".

"1 березня ми ухвалили рішення, що усі громадяни, які вперше отримали інвалідність (попередньо) II та III групи з початку широкомасштабної війни, або визнані обмежено придатними (у віці від 18 до 60 років) до військової служби, мають пройти переогляд відповідно у МСЕК чи ВЛК", — зазначив нардеп.

За його словами, це необхідно для того, щоб підтвердити придатність або непридатність до військової служби. Проте він пояснив, що є випадки, коли особа з дитинства має інвалідність, тому такій категорії військовозобов'язаних не потрібно проходити переогляд.

"Але всі ці деталі ми вже будемо прописувати на етапі погодження поправок", — додав Веніславський.

Нардеп підкреслив, що після 24 лютого 2022 року кількість людей з інвалідністю II та III групи дуже зросла. За його словами, виникають сумніви, "чи всі з них отримали цю інвалідність у результаті реальних травм чи захворювань".

Нагадаємо, що, за словами народного депутата від "Європейської Солідарності" Олексія Гончаренка, оборонний комітет парламенту вирішив зберегти аспірантам-контрактникам відстрочку від мобілізації. Крім того, народні депутати наголосили на необхідності прибрати норму про рішення Ставки як фінального чинника для демобілізації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.03.2024 14:25