Фото: росЗМІ

Для чого Кремль передчасно заявив про захоплення Росією Кринок: відповідь ISW

Кремль, ймовірно, передчасно заявив про захоплення Росією Кринок, що на Херсонщині, щоб посилити бажаний інформаційний ефект напередодні президентських виборів у березні 2024 року. Хоча Кремль, ймовірно, встановлює очікування, яких російські військові можуть не виправдати. 

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Наталія Гуменюк назвала зусилля Росії щодо знищення українського плацдарму спробою Росії досягти інформаційної мети перед президентськими виборами в Росії, а Шойгу схарактеризував зусилля Росії на східному березі Херсонської області як аналогічні до захоплення Авдіївки. Шойгу заявив, що російські війська знищили до 3500 українських військовослужбовців на східному березі Херсонської області з початку більш масштабної, ніж зазвичай, української наземної операції в цьому районі в жовтні 2023 року. Шойгу також назвав передбачуване захоплення Росією Кринок офіційним завершенням українського контрнаступу влітку 2023 року. 

Кремль, зокрема, затримав визнання того, що Росія захопила загальнонаціональну ініціативу в Україні, ймовірно, через потенційні побоювання з приводу здатності Росії просуватися вперед, а Шойгу, ймовірно, офіційно оголосив про "кінець" українського контрнаступу, щоб публічно наголосити, що Росія має ініціативу. Готовність Кремля риторично обговорювати темпи та ініціативу російських наступальних операцій в Україні може бути наслідком зростальної впевненості Кремля в перспективах Росії та свідомих зусиль щодо підтримки кремлівських наративів про війну з наближенням президентських виборів.

Ситуація на лівобережжі Херсонської області та Кринках

Мапа: Інститут вивчення війни

Аналітики переконані, що Кремль може все частіше заявляти про бойові перемоги в Україні без повних гарантій тактичного та оперативного успіху Росії для підтримки інформаційних зусиль, які одночасно прославляють Путіна і деморалізують Україну, хоча така риторична впевненість, що зростає, може створити в російському інформаційному просторі очікування, яких російська армія не зможе виправдати. Командир чеченського спецзагону "Ахмат" Апти Алаудінов, зокрема, заявив, що він очікує, що російські війська успішно завершать спеціальну військову операцію Путіна до вересня 2024 року, але цей прогноз вкрай неправдоподібний.

Як відомо, в листопаді 2023 року українські сили закріпилися на лівому березі Херсонської області. Вони тримають плацдарм і не дають вибити їх звідти, попри постійні ворожі штурми. Впродовж останніх місяців на лівому березі триває робота з розширення плацдарму. Українські безпілотники ночами мінують дороги, а вранці добивають ворожу техніку та транспорт, скидаючи боєприпаси.

Нагадаємо, у січні Інститут вивчення війни повідомляв із посиланням на російських військових блогерів, що боєздатність російських військ агресора на лівому березі Дніпра в Херсонській області погіршується через різні причини. Зокрема, окупанти скаржаться на проблеми з командуванням і координацію між підрозділами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.02.2024 06:05