На фото: посол України в Польщі Василь Зварич. Джерело: Facebook

До МЗС Польщі терміново викликали посла України через заяву Зеленського: усі подробиці

У середу, 20 вересня, Польща викликала до МЗС посла України. Причина — заява президента України Володимира Зеленського щодо конфлікту довкола зерна.

Про це повідомляє прес-служба польського відомства. З послом зустрівся заступник держсекретаря Павел Яблонський. 

Як йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті МЗС Польщі, Яблонський висловив рішучий протест польської сторони щодо заяв президента України Володимира Зеленського на Генеральній Асамблеї ООН учора, де він сказав, що "дехто в Європі грає в солідарність у політичному театрі", перетворюючи постачання зерна на трилер, насправді допомагаючи "підготувати сцену для московського актора".

"Заступник глави МЗС зауважив, що ця теза на адресу Польщі неправдива, і, більш того, особливо невиправдана як щодо країни, яка підтримувала Україну з перших днів війни", — йдеться у повідомленні.

Також заступник держсекретаря заявив, що тиск на Польщу через багатосторонні майданчики чи скарги до міжнародних установ "не є належними методами вирішення суперечок", та що це не дасть результату, тому що дії уряду Польщі задля захисту своїх аграріїв відповідають національному, європейському та міжнародному законодавству. 

Зокрема, Яблонський висловив сподівання, що як політика, яку проводить українська влада, так і публічна комунікація з її боку відображатимуть дійсний характер польсько-українських відносин, як нинішніх, так і історичних, беручи до уваги безпрецедентну допомогу, яку Польща та поляки надають українському населенню та українській державі, а також повний спектр нашої доброї співпраці.

Нагадаємо, 20 вересня польський міністр у справах ЄС Шимон Шинковський вель Сенк заявив, що Польща може знизити підтримку України на тлі напружених відносин та кризи довкола українського агроімпорту.

Додамо, 18 вересня Україна  подала позов до Світової організації торгівлі (СОТ) проти Польщі, Словаччини та Угорщини. Причина — одностороння заборона ними імпорту української агропродукції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.09.2023 16:59