Фото: ДСНС

До середини літа в Україні представлять систему розмінування з використанням ШІ: що відомо

В Україні цього року уряд планує представити систему розмінування, яка буде оснащена штучним інтелектом. Це має відбутися вже до середини літа.

Про це заявила перший віце-прем'єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко, передає "Укрінформ".

"Ми співпрацюємо з компанією Palantir (американська корпорація, світовий лідер з розробки програмного забезпечення для аналізу даних, — ред.). Вони допомагають нам розвинути підхід до розмінування із застосуванням штучного інтелекту. Ми використовуємо це для прогнозування територій, які потребують розмінування, і визначення найбільш небезпечних ділянок. Я думаю, що приблизно до середини літа ми зможемо продемонструвати підходи, які базуються на даних штучного інтелекту, для побудови належної системи розмінування", — сказала Свириденко.

За словами посадовиці, якщо даний досвід із використання систем розмінування зі штучним інтелектом буде вдалим, то наша держава зможе поширювати його на глобальному рівні, щоб сприяти діяльності інших країн у сфері мінної безпеки. 

Водночас міністр зауважила, що на сьогодні уряд України планує залучати більше інновацій на ринок розмінування. Відтак, планується провести хакатон для українських команд, які можуть запропонувати ідеї, і надати їм пропозиції щодо фінансування.

"Якщо ці люди не мають досвіду роботи з нашою бюрократичною системою, ми хотіли б надати їм підтримку, щоб отримати більше дронів для розмінування і розширити цей досвід", — наголосила Свириденко.

Нагадаємо, раніше міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що в Україні потенційно небезпечними є приблизно 176 тисяч квадратних кілометрів території. Тому нашу країну можна назвати найбільш замінованою державою світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 30.03.2024 01:17