Фото: depositphotos

Доходи держбюджету України зросли втричі: що стало причиною

Доходи державного бюджету України у серпні зросли втричі. Причина — допомога партнерів, яка цього місяця становила 228,1 мільярда гривень.

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів України.

Так, у серпні 2024 року до загального фонду державного бюджету надійшло 386,2 мільярда гривень податків, зборів та обов’язкових платежів (у липні поточного року — 120,3 мільярда гривень). Надходження платежів від Державної податкової служби становили 100,8 мільярда гривень. Зокрема:

  • податок на прибуток підприємств — 42,2 мільярда гривень;
  • податок на додану вартість — 21,3 мільярда гривень;
  • податок на доходи фізичних осіб та військовий збір — 17,0 мільярда гривень;
  • акцизний податок — 12,7 мільярда гривень;
  • рентна плата — 4,9 мільярда гривень.

Платежі від Держмитслужби надійшли в обсязі 51,1 мільярда гривень.

До того ж у серпні до загального фонду державного бюджету надійшло 228,1 мільярда гривень міжнародної допомоги (грантів). Зокрема:

  • від США в рамках проекту Світового банку "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine) — 160,4 мільярда гривень;
  • допомога від Європейського Союзу, кошти є частиною макрофінансової допомоги ЄС в межах фінансового інструменту Ukraine Facility — 67,7 мільярда гривень.

Загалом у серпні до загального і спеціального фондів державного бюджету надійшло 443,2 мільярда гривень податків, зборів та інших платежів. Крім того, близько 38,0 мільярда гривень у вигляді ЄСВ надійшло до фондів пенсійного та соціального страхування.

Нагадаємо, за даними Мінфіну, в Україні зріс державний та гарантований державою борг. Це здебільшого пов'язано зі збільшенням довгострокового пільгового фінансування від міжнародних партнерів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.08.2024 21:25