Фото: Instagram "Шахтаря"

Допуск росіян до змагань ФІФА та УЄФА: Мінмолоді вимагає скасувати скандальне рішення

Міжнародна федерація футболу (ФІФА) та  Європейський футбольний союз (УЄФА) повинні скасувати своє рішення щодо допуску росіян на міжнародні змагання. Україна звернулася до всіх членів асоціацій з проханням долучитися до бойкоту будь-яких матчів з країною-агресором.

Про це йдеться на сайті Міністерства молоді та спорту України.

"Ми вимагаємо скасування рішень FIFA та UEFA, як таких, що обмежують права українських дітей, яких Росія позбавила права безпечно тренуватися і просто жити в рідній країні, без загрози бути вкраденим, зґвалтованим або вбитим", — йдеться у повідомленні.

Також у відомстві наголосили, що Україна звернулася до всіх асоціацій-членів UEFA з проханням долучитися до бойкоту будь-яких матчів з РФ. Офіційно про такий бойкот вже заявили асоціації футболу Англії, Польщі, Латвії, Литви, Швеції, Данії, Фінляндії, Ірландії, Норвегії, Румунії. Ще декілька країн — Швейцарія, Чехія, Нідерланди та Естонія — заявили, що чекають подальших пояснень від UEFA.

"Ми твердо переконані, що футбол завжди має пропагувати мир, толерантність та справедливість, а не спонукати продовжувати війну та пропагувати безкарність. Ми закликаємо FIFA та UEFA протистояти насильству та агресії з боку РФ. Ми будемо рішуче відстоювати цю позицію, допоки Росія воюватиме проти України та поки не відновиться мир на європейському континенті", — додали у Мінмолоді та спорту України.

Наслідки російської агресії в Україні

У Міністерстві наголошують, що з України було викрадено і вивезено у Росію щонайменше 19 тисяч дітей. Російські війська зруйнували 2767 навчальних закладів в Україні. Постраждали 344 спортивні об’єкти, 95 з них — Росією зруйновано повністю або знищено частково.

Окупанти вбивають і викрадати українських дітей, знищують об'єкти цивільної інфраструктури, включно зі стадіонами та спортивними школами. Від початку повномасштабного вторгнення Росія вбила 504 дитини, і ще 1129 отримали поранення внаслідок російської агресії. Вже задокументовано 3209 злочинів російських окупантів проти дітей, включно з 13 фактами сексуального насильства проти неповнолітніх.

У відомстві зазначають, що попри ці дії окупантів, UEFA та FIFA повертають на змагання російських дітей, які з вини цього органу будуть впевнені, що їхня країна має право вбивати інших і все робить правильно.

Нагадаємо, УЄФА та ФІФА відсторонили росіян одразу після повномасштабного вторгнення в Україну. Російські клуби вигнали з єврокубків, а збірну РФ виключили з плейоф відбору на чемпіонат світу-2022 та не допустили до кваліфікації Євро-2024.

Від 24 лютого 2022 року збірна Росії грала лише товариські зустрічі. Суперниками національної команди країни-терористки були Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Іран, Ірак, Єгипет U-23 і Катар.

Проте 26 вересня 2023 року стало відомо, що Європейський футбольний союз дозволив російським футболістам до 17 років брати участь у своїх змаганнях. Водночас санкції щодо інших збірних та клубів залишено в силі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 05.10.2023 19:28