Фото: МОК

Допуск росіян і білорусів до змагань: Міжнародний олімпійський комітет не змінив позицію

У вівторок, 5 грудня, Міжнародний олімпійський комітет (МОК) опублікував результати саміту, який пройшов у Лозанні. Попри усунення Олімпійського комітету Росії, МОК не змінив своїх рекомендацій щодо участі індивідуальних нейтральних спортсменів за цих суворих умов. 

Відповідне повідомлення з'явилось на сайті МОК.

Учасники саміту підтримали резолюцію ООН "Побудова мирного та кращого світу за допомогою спорту та олімпійських ідеалів". Усі учасники відзначили дуже складну геополітичну ситуацію у світі, в якому відбувається надто багато воєн та конфліктів. Вони чітко висловили надію на мирне рішення. 

Також усі учасники висловили впевненість, що Олімпійські та Паралімпійські ігри у Парижі у 2024 році стануть символом миру та єдності.

Позиція МОК щодо росіян та білорусів

Представники Міжнародних федерацій літніх видів спорту поінформували саміт про те, що, дотримуючись дуже суворих рекомендацій МОК, індивідуальні нейтральні спортсмени з російським чи білоруським паспортом взяли участь у великій кількості заходів із дотриманням суворих умов допуску, і ці заходи значною мірою обійшлося без інцидентів, за винятком одного випадку (йдеться про дискваліфікацію Ольги Харлан на чемпіонаті світу, — ред.).

Було повідомлено, що попри усунення Олімпійського комітету Росії, МОК не змінив своїх рекомендацій щодо участі індивідуальних нейтральних спортсменів за цих суворих умов. Представники міжнародних федерацій літніх видів спорту звернулися до МОК з проханням оголосити правочинною участь в ОІ тих нейтральних спортсменів, які пройшли кваліфікацію. Вони також попросили якнайшвидше ухвалити рішення, щоб внести ясність у всі процедури олімпійської кваліфікації для всіх спортсменів.

Голова Комісії спортсменів МОК повідомила учасникам саміту, що переважна більшість спортсменів у всьому світі вважають, що атлети не повинні піддаватися покаранню за дії своїх урядів. Вона також наголосила, що суворі умови, введені в процедуру кваліфікації, повинні зберігатись та послідовно застосовуватися у всіх олімпійських видах спорту, в яких мають право брати участь нейтральні атлети. Вона зробила висновок, що ясність щодо того, чи зможуть нейтральні росіяни та білоруси змагатися в Парижі та умови їхньої участі, підтримуватиметься спортсменами, оскільки Олімпійські ігри наближаються.

МОК підтвердив, що участь нейтральних атлетів в Олімпійських іграх може відбутися лише за чинних суворих умов. Ні система кваліфікації, розроблена відповідними міжнародними федераціями, ні кількість квот, що виділяються з виду спорту, не будуть змінені для атлетів з російським або білоруським паспортом. Вони повинні будуть відповідати всім критеріям відбору, які застосовуються до будь-якого олімпійця.

"Учасники підтвердили незмінну солідарність та підтримку українських спортсменів та української олімпійської спільноти з боку всього олімпійського руху", — йдеться в повідомленні МОК.

Нагадаємо, на початку вересня президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах пояснював, що спортсменам, які не мають зв’язків із російськими та білоруськими військовими й іншими державними службами та не підтримують війну, дозволять брати участь в Олімпіаді під нейтральним прапором. Але при цьому не має бути жодних команд, гімнів, кольорів чи будь-якої національної символіки Росії та Білорусі. На його думку, така система вже працює на чемпіонатах світу, континентальних чемпіонатах, Кубках світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 05.12.2023 20:03