Нейтральний прапор для росіян і білорусів. Фото: ap

Міжнародний олімпійський комітет обговорить допуск росіян і білорусів до Парижа-2024 1 жовтня

Комісія атлетів Міжнародного олімпійського комітету (МОК) обговорить питання допуску до змагань російських і білоруських спортсменів у нейтральному статусі. Це відбудеться у межах Міжнародного форуму спортсменів 2023 року, який пройде 1 та 2 жовтня у швейцарській Лозанні.

Про це повідомив сайт МОК. Міжнародний олімпійський комітет у березні 2023 року рекомендував спортивним федераціям допустити атлетів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі. Таким чином він скасував попереднє рішення, яким організація пропонувала усунути спортсменів з цих країн у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Попри те, що низка керівних органів допустила росіян (боротьба, дзюдо, фехтування, спортивна стрільба, стрільба з лука та деякі інші) МОК досі не ухвалював рішення щодо участі Росії та Білорусі на Олімпіаді-2024. Міжнародний олімпійський комітет спочатку заявив, що визначить це у "потрібний момент", а в липні не надіслав запрошення цим країнам на Ігри у Парижі.

Однак на форумі у Лозанні Комісія атлетів висуне свої рекомендації щодо допуску росіян і білорусів до змагань у нейтральному статусі. У межах заходу відбудуться обговорення цих пропозицій.

Пленарне засідання Комісії атлетів щодо росіян та білорусів відбудеться в неділю, 1 жовтня. У програмі форуму воно зазначене як "Дискусія щодо повернення індивідуальних нейтральних спортсменів".

Нагадаємо, на початку вересня президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах пояснював, що спортсменам, які не мають зв’язків із російськими та білоруськими військовими й іншими державними службами та не підтримують війну, дозволять брати участь в Олімпіаді під нейтральним прапором. Але при цьому не має бути жодних команд, гімнів, кольорів чи будь-якої національної символіки Росії та Білорусі. На його думку, така система вже працює на чемпіонатах світу, континентальних чемпіонатах, Кубках світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 28.09.2023 12:48