Американська реактивна артилерійська система HIMARS. Фото: armyinform.com.ua

Дозвіл США бити по Росії зменшив "безпековий простір" ворога на 16%, — ISW

Обмежений дозвіл Сполучених Штатів Америки на удари по Росії західною зброєю дозволив Україні скоротити площу "безпечного простору" агресора на 16%.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Обмежена зміна політики адміністрації Джо Байдена, що дозволяє Україні використовувати надану США зброю для ударів по деяких військових цілях на невеликій території в межах території РФ, зменшила розмір російського наземного притулку лише на 16% максимум", — йдеться у повідомленні.

Водночас, як зауважили фахівці, політика США дозволяє агресору зберігати ще щонайменше 84% "безпечного простору", оскільки Україні заборонено використовувати зенітні ракетні системи на решті території Росії.

За словами аналітиків, на сьогодні українські війська можуть уражати військові цілі в межах досяжності реактивних систем залпового вогню у Бєлгородській, Курській та Брянській областях. Натомість Сили оборони не можуть бити по російських військових цілях далі у тилу або в інших районах Курської і Брянської областей, які також перебувають у зоні досяжності РСЗВ.

"Заяви офіційних осіб США також вказують на те, що українські сили можуть бути обмежені в завданні ударів по російських військових цілях, які не беруть активної участі в наземних атаках і ударах по Україні", — йдеться у звіті ISW.

Водночас, в Інституті наголосили, що наразі уряди західних країн обговорюють дозвіл ЗСУ використовувати їхню зброю для ударів також по російських тилових оперативних і глибоких тилових районах на території РФ.

Нагадаємо, раніше радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявляв, що Сполучені Штати Америки надали дозвіл Україні завдавати ударів по військових об’єктах, які розташовані на території Російської Федерації. І Київ уже сповна скористався такою можливістю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.06.2024 07:12