Фото ілюстративне зі соцмереж

Дозволено до 50%: як забронювати працівників від мобілізації

Можливість бронювання працівників від мобілізації доступна лише для співробітників критично важливих для української економіки підприємств. Щоправда, дискусії щодо різних типів бронювання тривають.

Про це повідомило "Слово і діло". Згідно з правилами, бронюванню від мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, що:

  • виконують мобілізаційні завдання (замовлення);
  • виробляють товари та надають послуги, які необхідні для забезпечення Збройних сил України й інших військових формувань;
  • вважаються критично важливими для економіки та забезпечують життєдіяльність населення в особливий період.

Підприємство може забронювати до 50% чоловіків, які працюють на момент подання списку. Перевищення встановленого ліміту можливе в разі обґрунтованої необхідності.

При цьому немає обмежень у бронюванні для підприємств, установ і організацій:

  • паливно-енергетичного комплексу;
  • критично важливих для оборонно-промислового комплексу підприємств;
  • підприємств, що надають електронні комунікаційні послуги та послуги доступу до електронних комунікаційних мереж та їх інфраструктури.

Рішення про бронювання працівників ухвалюють на основі заявки, яку підприємство має подати до відповідного органу. Якщо установа виконує завдання, пов'язане з мобілізацією, то звертатися потрібно до органу державної влади, який це завдання поставив.

Підприємства та організації, які виробляють товари або надають послуги для військових формувань (крім ЗСУ), надсилають списки до центральних органів виконавчої влади, що керують цими формуваннями, та до СБУ, або до Міністерства стратегічних галузей промисловості та Мінцифри. Якщо товари або послуги передбачені для забезпечення військових потреб (ЗСУ), перелік подається до Міністерства оборони.

Важливим для економіки підприємствам варто звертатися до центрального органу виконавчої влади, який розробляє або реалізує політику у відповідній сфері. Заявку можна подати як у паперовій, так і електронній формі. Вона має містити обґрунтування необхідності бронювання певних працівників і довідку про кількість чоловіків, які підлягають мобілізації. Обґрунтування має містити інформацію про виробництво товарів, виконання робіт і послуг для забезпечення військових потреб, дату та номер укладеного державного контракту, а також відповідність облікових даних і військово-облікових документів військовозобов'язаних, включених до списку.

Бронювання від мобілізації

Джерело: "Слово і діло"

Нагадаємо, що два тижні тому Кабінет міністрів змінив Порядок бронювання військовозобов'язаних. Зокрема, уряд дозволив бронювати працівників ІТ-підприємств.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
 

Суспільство, 28.05.2024 18:16