Фото: Вікіпедія

Друг Путіна Орбан заявив, що Угорщина ветуватиме можливі санкції ЄС проти ядерної енергетики РФ

Наприкінці лютого Євросоюз планує озвучити десятий пакет санкцій проти РФ. Однак якщо там будуть обмеження щодо Росатома — Угорщина блокуватиме відповідні рішення.

Про це заявив угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан в інтерв'ю радіостанції Kossuth Rádió.

"Ми взагалі не підтримуємо санкції й навіть не голосуємо за них, але там, де вони не зачіпають чутливі питання, ми їм не перешкоджаємо. Ми їх не підтримуємо, але не перешкоджаємо їм. І є моменти там, де ми мусимо накласти вето, так було з газовим питанням. І ми діятимемо дуже жорстко в питаннях ядерної енергетики", – сказав Орбан.

До слова, єдина угорська електростанція "Пакш" побудована за радянським проектом, а всі чотири реактори – типу ВВЕР-440.

Зазначимо, у серпні 2022-го Угорщина, попри заклики України, видала Росатому ліцензію на будівництво АЕС "Пакш-2" з двома енергоблоками ВВЕР-1200 третього покоління. Відтак, ймовірно, Угорщина блокуватиме енергетичні санкції проти РФ саме через те, що Росатом має побудувати для неї два нових атомних енергоблоки.

Нагадаємо, у січні 2022 року Угорщина заблокувала виділення Україні сьомого траншу в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру. Гроші виділяються на військову допомогу бійцям ЗСУ.

Політика, 27.01.2023 11:17