Фото: "Апостроф"

Дружина екс-керівника митниці незаконно вивезла з України понад 1,5 млн євро, — журналіст

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують факт ймовірної легалізації злочинних коштів. Під підозрою колишній заступник голови Державної митної служби Руслан Черкаський.

Про це повідомив у своєму Telegram журналіст Олег Новіков.

За даними слідства, співмешканка екс-митника Марія Трифонова вивезла 1,64 млн євро через кордон, не задекларувавши ці кошти. Ні Черкасський, ні Трифонова не мали такої кількості офіційно зароблених коштів. Надалі жінка почала перераховувати зазначені кошти на рахунки литовської компанії UAB Medium group як акціонерні внески, всього перерахувавши цій компанії приблизно 1,13 млн євро.

Так вона стала власницею 33,7% акцій вказаної литовської компанії, яка володіє 100% акцій литовських компаній UAB Medihub, UAB Medihub services та UAB Innovatum. З огляду на це існує ймовірність того, що придбання вищезгаданих акцій було здійснено з метою легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, у тому числі вивезених Трифоновою у першій половині 2022 року в сумі 1 645 551 євро.

Сама співмешканка Черкасського стверджувала, що з 2016 року отримала такі позики: 1 млн доларів з датою повернення у 2025 році; ще 550 тис. доларів з такою самою датою повернення та ще 600 тис. євро з датою повернення у 2023 році. За її словами, ці кошти позичаються для розвитку бізнесу та використані для такого розвитку, зокрема шляхом інвестування у бізнес за кордоном. Вона відкрила три клініки естетичної медицини в Україні, а також чотири клініки у Литві та одну у Латвії.

Проте, як встановило слідство, позичка у 550 тис. дол. була отримана від громадянина Сирії, у той час, як при перетині кордону України він задекларував лише 60 тис. доларів як позику на купівлю автомобіля.

Нагадаємо, 24 березня Кабінет міністрів звільнив з посади заступника голови Державної митної служби України Руслана Черкасського. Раніше його відсторонили від обов'язків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.05.2023 10:51