Фото ілюстративне. Джерело: holosameryky

Два американські морпіхи загинули в Україні, захищаючи побратимів

Два ветерани морської піхоти США загинули в Україні на початку грудня. Ітан Гертвек і Грем Дейл добровольцями воювали проти російських агресорів.

Про це повідомив "Голос Америки", посилаючись на родини та побратимів загиблих.

"Каліфорнійця Ітана Гертвека вбили в Україні 8 грудня, всього за 11 днів до того, як він мав повернутися додому в США. Інший ветеран морської піхоти Грем Дейл, який народився в Ірландії, а пізніше емігрував до США, вбитий у ближньому бою 9 грудня", — зазначили журналісти.

За словами його побратима, ветерана армії США Раяна О'Лірі, який очолює іноземних волонтерів у "Вибраній роті", яка входить до складу 59 окремої мотострілецької бригади ЗСУ, Дейл загинув, коли відбивав напад російських військ, які прорвали лінію його підрозділу.

"Замість того, щоб відступити чи сховатися, він пішов у бій. Дейл убив декількох ворожих солдатів, потім його поранили. Ворожий штурм зупинився завдяки його діям і тим українцям, які були разом із ним, вони не допустили провалу лінії. Товариші повернули Дейла у безпечне місце та намагалися врятувати його життя, але він помер від поранень", — розповів подробиці О’Лірі.

Повідомляючи про загибель іншого американського добровольця в Україні, британське видання Daily Mail написало, що 21-річний Ітан Гертвек загинув, коли його підрозділ намагався врятувати одного з поранених під час "жорстокого бою" під Авдіївкою у Донецької області на сході Україні.

При цьому родина Гертвека повідомила, що він знищив 12 росіян у своєму останньому бою. За словами його матері, Леслі Гертвек, її син та один із його товаришів захищали два бункери, коли на них напали росіяни.

"Вони обидва поодинці залишили свій пост, знешкодивши близько 12 ворожих солдатів і зупинивши їхнє просування", — розповіла журналістам його мати.

Інший доброволець, громадянин Великої Британії Мейсер Гіффорд, повідомив у мережі Х (колишній Twitter), що Гертвек був бойовим медиком, який приєднався до 131 бригади та незадовго перед загибеллю перейшов до іншої бригади.

"Він думав повернутися додому перед цією останньою місією, але ми знаємо, що він не хотів залишати своїх двох побратимів, які перейшли з ним у новий підрозділ. Сьогодні він був би вдома, тут, у Спрінгфілді, штат Міссурі!" — додала його мати в інтерв'ю Task & Purpose.

Видання повідомило, що, згідно з документами, які вивчала редакція, Гертвек служив у Корпусі морської піхоти з листопада 2019 року по червень 2020 року та через рідкісне захворювання крові звільнився з почестями рядовим першого класу. Гертвек декілька разів їздив в Україну після початку війни, спочатку допомагав жінкам і дітям на кордоні з Польщею, потім повертався, щоб отримати дозвіл бойового лікаря.

"Зрештою він підписав контракт з українськими військовими та приєднався до 131 окремого розвідувального батальйону як медик групи "Відьмак". Потім перейшов до іншого підрозділу разом з одним зі своїх товаришів, з яким виконував своє останнє завдання", — розповіли журналісти.

Згідно зі списком, який веде Task & Purpose, щонайменше 46 американців загинули в Україні з лютого 2022 року, серед них — 11 ветеранів морської піхоти. Офіційні джерела США не повідомляють своїх оцінок щодо загибелі американських добровольців в Україні.

Нагадаємо, що у вересні в Україні британського добровольця Джордана Чедвіка знайшли мертвим у водоймі зі зв'язаними за спиною руками. Він воював у лавах Інтернаціонального легіону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.12.2023 20:57