Фото з відкритих джерел

Два роки тому крейсер "Москва" пішов на дно: у ВМС розповіли деталі феєричної операції

З'явились подробиці знищення крейсера "Москва" українською ракетою два роки тому. Сили оборони ліквідували елітний корабель Російської Федерації завдяки добре спланованій операції.

Про це розповів речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук в інтерв'ю Новини.LIVE. За його словами, не лише вдача стала важливим елементом знищення "Москви", але й чітке планування терпіння та моніторинг бойової операції.

"Коли наше командування Військово-морських сил побачило можливість знищити флагман, ми були до цього готові", — сказав Плетенчук.

Речник наголосив, що окупанти не були готові до цієї атаки.

"Вони навіть не підозрювали, що у нас є власна крилата ракета і що ми взагалі можемо нанести вогневе ураження", — заявив речник ВМС.

Плетенчук повідомив, що у той сумний для російського флоту день була похмура та дощова погода, що відіграло важливу роль у потопленні крейсера. За словами військового, перша ракета фактично залишила російський флагман без суттєвої частини керівного складу.

"Екіпаж уже не міг отримувати відповідних команд, а самі вони не відпрацювали на власній ініціативі, й тому, звісно, втратили корабель. Окрім того, судячи з тих подій які супроводжували цю операцію, ворог йшов малим ходом. Тобто окупанти навіть не боялися і, на своїх імперських амбіціях, вважали, що знаходяться на, як у них називають, "вбивці авіаносців", й вони недоторканні", — сказав Плетенчук.

За словами речника фатальна для крейсера "Москви" операція тривала менш як годину. Окупанти, маючи на озброєнні три ешелони протиповітряної оборони, навіть не скористалися ними у повному обсязі. Плетенчук зауважив, що два із трьох розрахунків ППО, що були розташовані на кораблі, взагалі "мовчали".

"Було таке враження, що там порожні пости. От тому оце російське "авось пронесет", вчергове спрацювало проти носіїв цього менталітету", — резюмував представник військово-морських сил ЗСУ.

Нагадаємо, командувач військово-морськими силами ЗСУ Олексій Неїжпапа повідомив, що після знищення крейсера "Москва" російські кораблі вже не наближалися до наших берегів ближче за 300 км, а про загрозу висадки ворожого десанту на Одещині можна було не турбуватися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.04.2024 15:51