Фото: Credits

Експерт розповів, у скільки українцям обійдеться новорічний стіл

Вартість новорічного столу для родини з чотирьох осіб обійдеться цього року у 2879,15 гривні. Це на 8,4% дорожче, ніж минулого року. 

Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

Науковці порахували вартість новорічного столу за середніми цінами супермаркетів України станом на початок грудня 2023 року. За їх розрахунками новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо обійдуться на родину з чотирьох осіб близько 2879,15 гривні. 

Улюблений новорічний салат українців "Олів'є" коштуватиме 285,46 гривень (три кілограми). Найбільше здорожчали ковбаса, солоні огірки та майонез. Однак ціни на деякі інгредієнти, такі як картопля, зелений горошок, цибуля та морква, впали в порівнянні з минулим роком.

Розрахунки також показали, що м'ясні продукти подорожчали на 7,4%, в той час, як м'ясо птиці залишається найдешевшим серед видів м'яса. Вартість овочів та фруктів на новорічному столі також зросла в порівнянні з минулим роком.

Вартість овочів на новорічному столі становитиме в середньому 328,99 гривні, що на 29% більше від вартості минулого року. Фрукти обійдуться в 170,20 гривні (зростання вартості на 0,8%).

"Таким чином вартість бюджетного новорічного столу для середнього українця становитиме 2879,15 гривні", — йдеться в повідомленні.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 525 гривень. В залежності від виробника баночка червоної ікри (120 г) обійдеться в середньому у 280 гривень, а 200 г червоної риби — у 245 гривень. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 3404,15 гривні.

За словами Лупенка, цього року, як і минулого, подорожчання новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій: суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки й українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та подорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах.

Нагадаємо, раніше ми публікували статтю про те, коли будуть новорічні та різдвяні свята в Україні у 2023-2024 роках та чи будуть ці дні вихідними.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.12.2023 17:59