Сергій Шкарлет. Джерело: novynarnia.com

Експерти підтвердили факти плагіату в дисертації Шкарлета: деталі

У дисертації колишнього міністра освіти Сергія Шкарлета підтверджено плагіат. Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) ухвалило з цього приводу остаточне рішення та звернулося до Міністерства освіти та науки України з поданням про позбавлення Шкарлета наукового ступеня доктора економічних наук.

Про це повідомила "Українській правді. Життя" з посиланням на колишнього доцента Сумського державного університету Олег Смірнова. Він також опублікував відеозапис засідання агентства.

"Попри всі намагання звинуваченої особи відтягнути цю справу, НАЗЯВО одностайно проголосувало за те, що в докторській дисертації Сергія Шкарлета є плагіат", — прокоментував Смірнов.

Сьогодні ще відбудеться засідання в шостому апеляційному адміністративному суді щодо заборони Нацагентству розглядати справу Шкарлета. Однак аналогічне засідання вже відбувалося після голосування НАЗЯВО.

Спочатку фахівці Нацагентства погодились, що у дисертації є плагіат, а потім суд "заборонив" їм розглядати це питання. Зрештою, суд скасував власне рішення.

Інформація про ймовірну академічну недоброчесність Шкарлета з’явилася ще 2020 року. Тоді виявили плагіат у чотирьох його роботах, але у квітні 2021 року суд постановив, що факт плагіату шукали незаконно.

Потім до НАЗЯВО знову надійшла скарга щодо ймовірного плагіату у науковій роботі Шкарлета. За словами Олега Смірнова, дисертація Шкарлета за 2008 рік на 24% складається з плагіату російського першоджерела. Також під час нещодавнього аналізу роботи фахівці знайшли 6 джерел, з якими є великі текстові збіги без посилань та перефразувань. Дисертація також містить "списані" формули, таблиці, рисунки та схеми.

Нагадаємо, що в березні минулого року стало відомо про відставку на той момент міністра освіти та науки Сергія Шкарлета.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.02.2024 13:10