Фото: censor.net

Експорт зброї зі Словаччини в Україну: проросійський прем'єр зробив несподівану заяву

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який раніше заявляв про намір припинити військову допомогу Україні, запевнив, що не перешкоджатиме передачі зброї для Збройних сил України від приватних компаній.

Про це повідомляє Reuters.

Фіцо пояснив, що передвиборча обіцянка не надавати жодної військової допомоги Україні стосувалася лише постачання із запасів словацької армії. 

"Ми дуже чітко сказали, і я хочу ще раз наголосити  ми говоримо про зброю, про боєприпаси зі складів словацької армії, про державні матеріали. Коли якась компанія захоче виготовити зброю і кудись відправити її, ніхто не перешкоджатиме цьому", — заявив Фіцо після зустрічі з міністром оборони країни Робертом Калінаком.

Словацький прем'єр також наголосив, що уряд проведе інвентаризацію запасів армійських озброєнь і приділятиме першочергову увагу їхньому поповненню.

У виданні зазначають, що на території Словаччини розташовано кілька заводів із виробництва артилерійських боєприпасів, а також важкої військової техніки, такої як гаубиці. У зв'язку з цим не виключено, що Україна продовжуватиме отримувати зі Словаччини деяке військове обладнання.

Нагадаємо, що у середу, 25 жовтня, лідер антиукраїнської партії Smer-SD Роберт Фіцо офіційно став новим прем'єр-міністром Словаччини. Також призначили новий уряд країни, в якому теж більшість недружніх до України політиків. Фіцо укотре закликав до мирних переговорів із Росією.

Водночас спікер парламенту Словаччини Петер Пеллегріні заявив, що його країна більше не передаватиме військову допомогу ЗСУ. Він це пояснив тим, що Словаччині потрібно зберегти власну обороноздатність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.11.2023 18:19