Фото зі сторінки Епіфанія у Facebook

Епіфаній розповів, скільки вірян Московського патріархату лишилося в Україні

Станом на сьогодні в Україні близько 4% населення досі підтримує діяльність Української православної церкви Московського патріархату. Цей же відсоток громадян підтримує й російського диктатора Володимира Путіна.

Про це повідомив предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"От, згідно з останніми соціологічними опитуваннями, все ж таки є підтримка. Приблизно 4% населення України підтримують Московський патріархат в Україні. Але це не дивно, тому що цей відсоток населення підтримує також і Путіна. Тобто є певний відсоток українців, які вважають, що вони повинні бути в цьому єдиному "русскому мірі", — зазначив Епіфаній.

Він додав, що в Україні може існувати російська церква, але при цьому вона не повинна маскуватися під українською.

"Якщо ми демократична країна, то в Україні може існувати російська православна церква, але вони повинні назвати себе російською православною церквою, а не маскуватися під назвою української церкви. Ми проти цього. Тобто якщо ви хочете бути невід'ємною частиною російської православної церкви, то, будь ласка, пишіть на своїх храмах, що ви є російською православною церквою, а не вводьте українців в оману, що ви є українською церквою, а насправді ви такою не є", — наголосив духовний лідер українських православних.

Разом з тим, зауважив Епіфаній, дозвіл на існування російських церков в Україні поставить питання про безперешкодне існування українських церков у Росії.

"Росіяни в Україні, якщо вони бажають мати, наприклад, храми й відвідувати їх, то немає жодних проблем. Але тоді виникає питання для українців на території Росії. Скільки там перебуває українців? Мільйони є українців на території Російської Федерації, але в нас немає жодного храму, в нас немає жодного представництва", — пояснив предстоятель ПЦУ.

Нагадаємо, згідно з даними аналітичної платформи "Опендатабот", за понад два роки повномасштабної російсько-української війни менш ніж 10% церков перейшли з УПЦ МП до ПЦУДо 24 лютого 2022 року в Україні нараховувалось 8782 церкви Московського патріархату.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.05.2024 08:08